STIŽU UNIFORME: Zagrebački učenici nosit će ih nakon Uskrsa

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Do 15. veljače sve osnovne škole u Zagrebu morale su Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport dostaviti ispunjenu anketu jesu li za to da se uvedu školske uniforme.

Iz Gradskog ureda otkrili su za Index kako se 50 posto škola u Zagrebu odlučilo za uniforme, a ostalih 50 posto bili su protiv tog prijedloga.

Škole koje su se odlučile za uniforme dobit će ih već nakon Uskrsa. Cijena uniformi iznosit će 10 milijuna kuna, a financirat će ih novcem iz gradskog proračuna. Indeks iz Gradskog ureda doznaje kako već sutra imaju sastanak s dizajnerima iz Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) koji će uniforme dizajnirati i šiti.

Školarci će u nekim školama nositi majice, a nekima košulje. To su odlučili roditelji koji su ankete ispunjavali i zatim ih predali ravnateljima.


“Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni i isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi”, stoji u dopisu koji je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik tog gradskog ureda

Prema dopisu, svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, Grad će za njih osigurati stručne dizajnere.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini”, stoji u dopisu.[/box]

>>>UNIFORME U ŠKOLAMA: Oni koji su ih nosili otkrivaju zašto su fenomenalne (FOTO)

U njemu se također mole sve ravnateljice i ravnatelje da oprezno i s uvažavanjem pristupe prijedlogu uvođenja školskih odori u škole, “imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika”.

>>>OSNOVNOŠKOLCI U UNIFORMAMA: Nastavnici: ‘Krovovi nam prokišnjavaju, treba prvo uložiti u škole!’

“Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici”, stoji u dopisu.

 

Komentari