STIŽU ROBOTAXIJI? Bit ćemo jedini u svijetu, šuška se kako Mate Rimac uskoro gradi bazu preko puta SD ‘Stjepan Radić’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Mate Rimac kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog projekta za razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše u nedjelju Jutarnji list. Godine 2024. Zagreb će postati prvi grad na svijetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korištenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije. Zvuči ludo? Ako ćemo vjerovati poduzetniku Mati Rimcu, to će uskoro postati stvarnost, navode.

Kako ekskluzivno doznaju, osnivač tvrtke Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, spremišta i punionica električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi preko puta zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

Natječaj je raspisan i rješenja arhitekata pristižu, a cijeli bi objekt trebao biti dovršen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu bi trebala biti lansirana do 2024. godine. A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robo-taxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park i objekt s e-punionicama – tek je prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog Rimčeva projekta, najavljenog u ožujku ove godine, za razvoj i uspostavu mre-že električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.


Kako su odgovorili iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dvije svrhe.

“Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mjesto gdje će ljudi doći upoznati nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovarati sa stručnjacima, a s druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način”, pojasnili su iz Rimca.

Komentari