STIŽU PRVI PACIJENTI U ARENU! Doktor Vagić: ‘Zaraženi se brzo urušavaju zato imamo salu za reanimaciju’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Sutra tijekom prijepodneva u zagrebačkoj Areni očekuju se prvi pacijenti s koronavirusom. Jutros su u “Dobro jutro, Hrvatska” gostovali ravnatelj Vinogradske Mario Zovak i koordinator Arene Davor Vagić.

Vagić poručuje da nema potrebe za panikom te da je Arena bila planirana, ali da se mora i dalje biti odgovoran.

“Zahvaljujem se građanima koji su odgovorni cijelo vrijeme, a one koji nisu pozivam da postanu”, poručuje Vagić. Ravnatelj Vinogradske Mario Zovak jutros je ispred Arene kazao kako je sve u Areni spremno te da pozdravlja odluku vlade i Stožera o aktiviranju Arene jer je potrebno smanjiti pritisak na bolničke sustave jer je broj zaraženih i hospitaliziranih sve veći.

Vagić je također spomenuo kako je sve spremno i dezinficirano i da su samo čekali odluku vlade.

“Osim osnovnih stvari imamo boce s kisikom, laboratorij u kojemu možemo napraviti krvnu sliku. Imamo radiološku opremu za napraviti rendgen i snimiti pluća, imamo i salu za reanimaciju. Nemamo respiratore jer Arena nije zamišljena da tu budu teži bolesnici, ali znamo da se pacijenti s covidom vrlo brzo urušavaju i zato moramo imati salu za reanimaciju jer moramo biti oprezni i spremni vrlo brzo intubirati pacijenta. Kada intubiramo nekoga kome se stanje pogoršalo, bit će prevezen u neku od zagrebačkih bolnica”, opisao je Vagić.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

“Što se tiče medicinskog osoblja, uspjeli smo se organizirati, na 100 kreveta ćemo imati 18 liječnika, 3 iz MORH-a i 15 iz Vinogradske i 50-ak medicinskih sestara, dio iz Vinogradske i dio iz drugih bolnica”, rekao je Vagić.

O pacijentima će u Areni brinuti 18 doktora te 50 medicinskih sestara. Riječ je testnoj fazi, a za početak će se primiti deset pacijenata, i to iz covid-bolnice KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.

Ovu informaciju potvrdio je za Jutarnji i ministar zdravstva Vili Beroš, koji kaže kako još nije definiran točan dan, ali da će, prema svemu sudeći, prvi pacijenti stići do nedjelje.

– Arena je, prema informacijama s terena, potpuno spremna. To je tercijarni vid zdravstvene zaštite covid-pacijenata, što znači da će tamo odlaziti bolesnici koji su praktički pred otpust iz bolnice. Dakle, treba im još nekoliko dana liječničkog nadzora i provođenja terapija – pojašnjava Beroš. Dodaje i da će se na ovaj način rasteretiti bolnice koje primaju covid-pozitivne pacijente, u smislu da ima više mjesta za teške pacijente.

Od trenutačnog broja hospitaliziranih sigurno je 30, a možda i 40 onih koji su kandidati za odlazak u Arenu, kazao je v.d. ravnatelja KB Dubrava, Ivica Lukšić.

Komentari