STIŽU POSEBNI SPREMNICI ZA OTPAD: Komunalni redari će vas ‘udariti po džepu’ ako radite ovo

Fastcompany.com

Zatupnici Gradske skupštine u utorak su na sjednici, koja je potrajala do večernjih sati, prihvatili prijedlog odluke o postavljanju posebnih spremnika za papir, metal, tekstil, staklo i plastiku na javnim površinama.

Odlukom se utvrđuje nadzor komunalnih redara nad provedbom te odluke te se propisuju novčane kazne. U obavljanju nadzora komunalni redar ovlašten je rješenjem narediti uklanjanje otpada odbačenog suprotno toj odluci, pokrenuti prekršajni postupak, izdati prekršajni nalog i naplatiti novčanu kaznu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna kazniti će se za prekršaj pravna osoba – davatelj usluge zbog neprilagođavanja volumena u skladu s realnim potrebama korisnika usluge. Zbog istog razloga novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 5.000 kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi – davatelju usluge.

Kazna za pravne osobe kao i odgovorne osobe u pravnoj osobi koje na javnoj površini bacaju glomazni otpad iznosit će od 5.000 do 10.000 kuna. Kazna za fizičke osobe obrtnike i osobe koja obavljaju drugu samostalnu djelatnost koja je u vezi obavljanja svoga obrta ili druge samostalne djelatnosti iznosit će od 2.000 do 5.000 kuna, a za fizičke osobe od 1.000 do 2.000 kuna.

Odluka je naišla na odobravanje zastupnika, no gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak upozorio je da usluga nije onakva kakva bi trebala biti.

“Nemamo omogućeno odvajanje otpada u vlastitom domu, niti recikliranja tog otpada. To su stvari koje uvjetuju ono što se događa u našem gradu”, kazao je. Ne bi, kaže, volio da odredbe koje danas mijenjaju nakon 6 mjeseci njenog provođenja u praksi pokažu da nisu bile učinkovite.

Potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) pohvalio je što se išlo prema donošenju te odluke. Naveo je da, prema najnovijim podacima, postoji 1816 odlagališta u Zagrebu, a svega 130 nije odrađeno i uređeno, odnosno da je gotovo 1700 riješeno, pri čemu je posebnu pohvalu uputio komunalnim redarima, piše Croenergo.eu.

Komentari