Stižu nove cijevi: Evo koliko će koštati modernizacija grijanja

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Napokon kreće zamjena dotrajalih cijevi toplinskog sustava Zagreba. Projekt, koji je dio Sporazuma o partnerstvu između Hrvatske i Europske komisije o korištenju strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, djelomično će se financirati strukturnim fondovima Europske unije, stoji u priopćenju Europske komisije, javlja portal Promise.hr.

Europska komisija odobrila je, stoga, 57 milijuna eura za modernizaciju toplinskog sustava Zagreba.

Komisija je utvrdila kako će se mjerom poboljšati postojeći sustav centraliziranog grijanja koji se temelji na visokoučinkovitoj proizvodnji topline te je stoga ekološki prihvatljiv. Također, mjera će dovesti do znatne uštede energije, posebice smanjenjem gubitaka topline, gubitaka u opskrbi vodom i troškova održavanja mreže.

“Nadalje, pridonijet će implementaciji zelene europske strategije povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem emisija štetnih i stakleničkih plinova. Očekuje se da će se tijekom trajanja provedbe ove mjere ukupne emisije CO2 smanjiti za oko 280 000 tona. Komisija je i utvrdila da je mjera nužna i proporcionalna. Zaključak je da će se potporom pridonijeti ciljevima Europske unije u pogledu energije i okoliša, a da se pritom neopravdano ne narušava tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu”, priopćeno je iz Europske komisije.


Komentari

loading...
-->