STIŽE TOPLINSKI UDAR: Zoran Vakula svojom prognozom šokirao Hrvatsku (FOTO)

Sanjin Strukic/PIXSELL

Čeka nas blago zahlađenje, pa vrtoglavo visoke temperature.

Danas će ponegdje pasti malo kiše, a još nestabilnije, uz češću kišu, gdjegod i grmljavinu, bit će sutra, kada će u većini krajeva i prolazno osvježiti, u kopnenoj Hrvatskoj i znatnije. Ali samo prolazno – već od petka slijedi novo zatopljenje.

Današnja najviša temperatura zraka, uglavnom od 20 do 25 °C, posvuda će biti viša od uobičajene za ovaj dio travnja, a sutra poslijepodne će u većini kopnene Hrvatske biti niža za 5 do 10 °C u odnosu na danas. Dakle, bit će svježije, ali i dalje uz temperaturu zraka blizu prosječnih vrijednosti za doba godine! Štoviše, osobito u Dalmaciji uglavnom i višu.

Zoran Vakula kaže kako će u mnogim mjestima biti i kiše, ali uglavnom malo, pa će količine izražene u mm ili litrama po četvornome metru u kopnenoj Hrvatskoj najčešće biti manje od razlike u °C u najvišoj poslijepodnevnoj temperaturi zraka danas u odnosu na sutra.

Nakon današnjeg umjerenog, ponegdje i jakog jugozapadnjaka, na Jadranu najprije mjestimičnih olujnih udara juga, na koje upozoravaju prognostičari Pomorskog meterološkog centra DHMZ-a, u noći na otvorenome moru kratkotrajno i zapadnog i jugozapadnog vjetra, kod mnogih znanih kao pulenta, te lebića ili garbina-grbina, sutra će i na kopnu i na moru biti sjeverozapadnog vjetra, gdjegod i jakog.

Temperature se penju u cijeloj Hrvatskoj

No, već u većinom sunčani petak ponovno će jačati jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, uz koje će temperatura zraka rasti, pa će najviša gotovo posvuda biti oko 20 °C i viša. Dapače, u većini će unutrašnjosti tijekom također pretežno sunčanoga vikenda porasti i na oko 25 °C, u istočnoj Hrvatskoj mjestimice i blizu 30 °C!

Vrijeme u Zagrebu

Glavni grad također očekuje osvježenje pa povratak sunčanih perioda i visokih temperatura. U četvrtak se tako prema DHMZ-u očekuje jače naoblačenje s kišom i pljuskovima, a moguća je i grmljavina. Vjetar uglavnom slab, a sredinom dana prolazno umjeren, na udare moguće i jak sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 9 do 12, najviša dnevna između 16 i 18 °C.

DHMZ

Prema vikendu se očekuje osjetno zatopljenje, a temperature će ići do 25 stupnjeva. Takve će nas vremenske prilike većinom pratiti sve do kraja idućeg tjedna. Jedino se u ponedjeljak očekuju padaline.


Komentari