STIŽE POJAČANJE! Na Srebrnjak se ponovno vraća dobro poznato lice, evo i što će raditi

Foto: Privatna arhiva

Timu Dječje bolnice Srebrnjak od srijede se ponovno pridružuje prof. dr. sc. Mladen Merćep, koji je od 2010. do 2012. godine vodio Odjel za translacijsku medicinu bolnice. Ravnatelj DB Srebrnjak Ivo Dumić-Čule izrazio je zadovoljstvo zbog povratka profesora Merćepa, autora prijave i prvog voditelja projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM) koji se uskoro počinje graditi.

“Drago mi je da je naš tim dodatno ojačan vrhunskim znanstvenikom poput profesora Merćepa. Posebno mi je drago da ponovno radi u našoj bolnici te sudjeluje u projektu CCTM-a kojeg je osmislio. Njegova karijera posvećena je translacijskoj medicini, zbog čega vjerujem da je njegova prisutnost u projektu zajedno s ostatkom tima neophodna za uspješnu budućnost translacijskog centra”, poručio je dr. Ivo Dumić-Čule.

Profesor Merćep raduje se povratku u DB Srebrnjak i prilici da, kako kaže, zajedno s grupom prijatelja i suradnika nastavi s radom na pokretanju translacijskih istraživanja na CCTM-u.

“Izgradnjom i pokretanjem aktivnosti translacijskog centra otvaraju se iznimne mogućnosti uvođenja novih ili unaprjeđenja postojećih preventivnih, dijagnostičkih i terapijskih postupaka u promicanju zdravlja, u prvom redu djece, te razvoju primijenjenih biomedicinskih istraživanja. Da bi to ostvarili, CCTM će surađivati s udrugama pacijenata te vrhunskim liječnicima i biomedicinskim znanstvenicima iz zemlje i inozemstva. Uvođenjem novih medicinskih postupaka, patentima, znanstvenim i stručnim publikacijama, te sudjelovanjem u nastavnim aktivnostima na dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi znatno ćemo povećati prepoznatljivost DB Srebrnjak među pacijentima i stručnom javnosti”, istaknuo je prof. dr. Merćep. Da bi mogli ispuniti ambiciozne ciljeve projekta, nužno je zapošljavanje relativno velikog broja novih istraživača koji će imati izvrsnu priliku za profesionalni rast i razvoj, te doprinos zajednici.

Profesor Merćep u Srebrnjak dolazi s pozicija direktora odjela za translacijska istraživanja i voditelja laboratorija za staničnu biologiju u Mediteranskom institutu za istraživanje života MedILS, a u svojoj bogatoj hrvatskoj i inozemnoj karijeri radio je na prestižnim institutima u SAD-u, Švicarskoj i Njemačkoj, ali i u istraživačkim centrima Plive te GlaxoSmithKlinea. Objavljivao je u prestižnim znanstvenim časopisima (Science, Nature, J. Exp. Med., itd.) koji su citirani preko 2100 puta, autor je čak 31 patenta te je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu.


Komentari