STIŽE NAM PRAVO ZIMSKO VRIJEME! Vakula kaže da se moramo pripremiti na nove raznolike rekorde

Pixabay

Stiže nam pravo hladno vrijeme koje će uskoro zahvatiti cijelu Europu. Prema Servis Severe Weather Europe, hladno vrijeme će se zadržati sve do druge polovice siječnja.

HRT je nedavno objavio i dugoročnu prognozu za prvu polovicu 2019.

“U prvom desetodnevlju nove godine bit će još hladnije, vjerojatno ponajviše od 4. do 9. siječnja, kada ponegdje čak najviša dnevna temperatura zraka može biti niža od prosječne najniže, a u ostatku mjeseca je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za ponovno barem prosječnu temperaturu, u mnogim krajevima i malo višu.

Trenutačne prognoze za prvu polovinu 2019. godine ne upućuju na neka velika odstupanja od prosječne temperature, posebice ne u sjevernim krajevima unutrašnjosti, ali ne smije se zaboraviti kako su dugoročne prognoze još uvijek daleko od savršenstva. Promjene su moguće, a i iznenađenja, za mnoge i neugodna.

Prognoza količine oborine još je nezahvalnija nego za temperaturu, ali ipak – ostvari li se trenutačna – višak oborine bit će zamjetniji u prvom tromjesečju, posebice na Jadranu.

Pritom je dobro pripremiti se, ne samo u prvom dijelu 2019. godine, nego i kasnije – na nove raznolike rekorde i ekstreme te barem malo ublažiti moguće neželjene posljedice”, prognozira Vakula za HRT.


Komentari