STIŽE DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Rastu temperature i opasnost od poplava, a evo kada stiže novi snijeg!

Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatsku idućih tjedan dana očekuju drastične temperaturne promjene koje nisu uobičajene za ovo doba godine.

Naime, nakon natprosječno toplog i suhog prosinca, od Nove godine temperatura se mjestimice spuštala i do 11 stupnjeva ispod nule, međutim čini se kako nas očekuje novi temperaturni šok. Rast temperatura utjecao je i na otapanje snježnog pokrivača što bi uz stalnu kišu moglo uzrokovati nova podizanja vodostaja rijeka. Državne su službe već u stanju pripravnosti za obranu od poplava, javlja RTL.

”Očekujemo prije svega porast vodostaja na Kupskom području, znači Kupa, Korana, Glina, Mrežnica, tu di imamo najviše snijega. Ali očekujemo porast i na potezu Zagreb-Sisak gdje ćemo do četvrtka imati maksimalne vrijednosti, trenutno su one u razini pripremnih mera za obrane od poplava”, rekao je Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava, HR Vode.

Provjerite vremensku prognozu za Zagreb:

Capture

U pripravnosti su i službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

”Sva mjesta su u istom sustavu opasdnosti, ali se nadamo da se mjere koje se poduzimaju kao preventine mjere i one sada biti zadovoljavajuće kako bi vremenske nepogode prošle bez posljedica za građane i domove”, rekao je Petar Vitas, zamjenik ravnatelja DUZS-a.

Iako za sada niti jedan porast vodostaja ne bi trebao izazvati poplave RTL piše kako su stručnjaci ipak na oprezu.

”Ovako nagle promjene nisu uobičajene za ovo doba godine. Primjerice, maksimalna temperatura u Zagrebu u siječnju je 4 Celzijeva stupnja, a ovaj će vikend biti 8 stupnjeva. Toplije vrijeme uz dosta kiše nastavit će se još u ponedjeljak i utorak, a onda od srijede opet slijede zahlađenje i minusi. Tako bi moglo biti do kraja tjedna, a prema jednom od nekoliko prognostičkih modela opet bi mogao padati snijeg”, tvrdi Tomislava Hojsak iz Državnog hidrometerološkog zavoda.


Komentari