STIŽE 16 TISUĆA DOZA! Kreće ‘masovnije’ cijepljenje u Zagrebu. Donosimo važne detalje

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao što je već najavljivano, u Hrvatsku stiže rekordan broj doza cjepiva. Samim time, kreće i masovno cijepljenje u glavnom gradu. Tako bi u ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu trebalo stići 16 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa namijenjenih osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima.

Dosad se za cijepljenje prijavilo oko 85.000 Zagrepčana koji ulaze u tu kategorije, a u Zavodu kažu kako se taj broj svakodnevno povećava.

Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine, pri čemu se njih 35 posto izjasnilo za cijepljenje u svojim ordinacijama, dok će ostali cijepiti na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu.

Pet punktova bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, devet na području Doma zdravlja Zagreb-Zapad te jedan punkt u Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u Mirogojskoj ulici.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i obiteljska liječnica iz Zagreba Nataša Ban Toskić kaže kako se koordinatori za cijepljenje na razini domova zdravlja trude što bolje organizirati cijepljenje, piše N1.

No, sve ovisi o pristizanju cjepiva. Rečeno im je da će po timu za početak dobiti 30 doza.

“Oko 70 posto liječnika odlučilo se za cijepljenje na punktovima. To su izdvojeni veliki prostori koji imaju i zasebni dio za opservaciju cijepljenih građana, uz poštivanje epidemioloških mjera. Nadamo se da ćemo imati osiguranu logistiku jer najmanji je problem cijepiti, važna je pomoć u administrativnom dijelu”, kaže Ban Toskić.

U Zagrebu je dosad prvom dozom cijepljeno 18.640 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 13.236. Riječ je o korisnicima i djelatnicima domova za starije i nemoćne, zdravstvenim djelatnicima i drugim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima žurnih službi i osobama na dijalizi.

Osim bolesnika na dijalizi, čije je cijepljenje protiv covida-19 već započelo, dogovoreno je i cijepljenje u Kliničkoj bolnici Sveti Duh za osobe koje su u anamnezi imale teže alergijske reakcije na lijekove, hranu ili neka druga cjepiva.

Potražnja za cjepivom veća je od dostavljene količine budući da se broj doza dobiva proporcionalno broju stanovnika, a ne prema broju prioritetnih kategorija.

U Zavodu napominju da će na punktovima izvan zdravstvenih ustanova cijepljenje biti organizirano kada se dobiju dostatne količine cjepiva i kada uđemo u treću fazu, piše N1.

Cijepljenje u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu

U Zagrebu će, po uzoru na druge velike europske gradove, cijepljenje biti organizirano u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu. Prednost procjepljivanja na toj lokaciji je vrlo dobra prometna povezanost, dovoljan broj parkirnih mjesta i veliki prostor na kojem je moguće adekvatno provesti epidemiološke mjere.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da bi u Hrvatsku idućeg tjedna trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece.

U petak je stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, dok bi do kraja ožujka trebalo ukupno stići više od 700.000 doza, ako svi proizvođači ispune svoje obveze.


Komentari