BIJESNI NA BAHATE VOZAČE ZETA ‘Dijete u kolicima, četiri velike vrećice i pelene, suprug kasni na posao, očekujem sankcije!’

Ivan Klindić

Korištenje javnog prijevoza nerijetko može biti frustrirajuće.

Čekanje na hladnoći ili vrućini, ovisno o godišnjem dobu, pa guranja u tramvaju ili busu s drugim, kadikad nervoznim suputnicima. Još je gore ako malo prekasno krenete, negdje kasnite, a promet se čini kao da teče sporije od gustog meda.

No, ti svakodnevni trenuci gorko-slatke agonije zagrebačkog javnog prijevoza, katkad su upropašteni puno ozbiljnijim incidentima.

Bahati vozač

Tako nam je jedna čitateljica, koja je molila za anonimnost, podijelila neugodno iskustvo koje joj se dogodilo prošle srijede, 19. siječnja, oko 14:20 sati.

U društvu svojeg supruga i jednogodišnjeg djeteta u kolicima, čekala je na stanici Sopot koji će od potrebnih joj buseva doći prvi, 219, 220 ili 229.

Sa sobom smo imali četiri velike vrećice pune namirnica, plus jedan veliki paket pelena, a suprug je između ostalog žurio na posao“, opisala nam je čitateljica svoj doživljaj. Nakon što se nijedan bus nije pojavio nekih pola sata, odlučili su prošetati do stanice ispred zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, tamo su konačno uhvatili bus 241 koji je išao prema Glavnom kolodvoru.

Njihov cilj, bila je stanica Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), prva nakon što se iz Novog Zagreba prijeđe Most slobode, nakon stanice Bundek.

„Nakon Bundeka pritišćem gumb za zaustavljanje autobusa (jako, jasno i više puta iz davno stečene navike), a ubrzo ga pritišće i još jedna žena kraj nas. Nažalost, uzalud. Autobus je doslovno projurio kraj naše stanice. Suprug, spomenuta žena i ja vičemo vozaču ‘VRATA!!!’, ali on hladno dobacuje da idući put stisnemo gumb“, opisala nam je gospođa neugodno iskustvo.

Njen suprug je bio manje strpljiv te je već tada uzrujano otišao do vozača. Prozvao je vozača zbog bahatosti, upitao ga u čemu je problem i zašto nije stao na stanici koja mu je obavezna na ruti. Vozač je, nastavlja naš izvor, ponovno bio bahat i dobacio im: Idući put pritisnite gumb!”.

„Podsjećam, sa sobom smo imali dijete u kolicima, četiri velike vrećice pune namirnica i jedan veliki paket pelena, a suprug sad već i kasni na posao jer netko svoj posao (za koji je dobro plaćen!) ne odrađuje kako treba“, napominjala je čitateljica, ogorčena jer vozač nije reagirao ni na gumb ni na povike da otvori vrata. Na kraju su se vraćali pješke do svoje stanice.

Na kraju je poručila kako očekuje sankcije vozaču koji je vozio liniju 241 te srijede oko 14:20 sati.

Djecu ne puste na stanicama gdje im je škola

Nažalost, nije dugo trebalo čekati, a da na adresu naše redakcije stigne još jedna pritužba, ovog puta na istoku grada.

Tako je još jedna čitateljica opisala probleme putnika ZET-ovim busevima na relaciji Sesvete-Dubrava-Borongaj.

Kako nam prepričava, uobičajeno je kako vozači na toj ruti redovno ne otvaraju vrata na predviđenim stanicama ili je preskoče unatoč pritisnutom gumbu.

„Čak namjerno ne otvore vrata ispred kojih dijete stoji, već neka druga, a kada dijete potrči da stigne izaći, vozač vrata pred nosom zatvori! Radi se o djeci koja idu u školu i iz škole i zbog toga se žale nama roditeljima. Nažalost u komunikaciji s drugim roditeljima sam doznala da su slučajeve prijavljivali gradu Zagrebu, no promjene nema“, objasnila je čitateljica još jedan problem sa ZET-ovim vozačima, ovog puta s onima koji (ne)brinu za prijevoz građana na istoku.

Zet se ispričava za neugodnosti

Povodom ovih incidenata, kontaktirali smo ZET za njihov komentar.

„Našim cijenjenim putnicima upućujemo ispriku zbog neugodne situacije“, poručili su iz ZET-a kako smo ih upoznali s ovim incidentima.

Ipak, glede upita o stajanju na stanicama, upozoravaju kako vozači nisu dužni stajati na svim stanicama, ako na stanici nema putnika koji čekaju prijevoz ili ako nitko nije stisnuo gumb za izlazak.

Sve u skladu s odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba o prijevozu putnika u javnom prometu.

No ipak, slučaj u busu 241, naglašavaju, neugodno ih je iznenadio.

„Prema unaprijed određenoj proceduri poduzet će se sve potrebne mjere kako bi se spriječio svaki daljnji odmak od predviđenih i zadanih profesionalnih normi. Vozač će se dodatno upozoriti na obveze koje proizlaze iz propisanih i utvrđenih pravila prilikom pružanja prijevozne usluge, a osim dijela koji se odnosi na oblike komuniciranja, postupak će obuhvatiti i nepravilnosti vezane uz nezaustavljanje na stajalištu“, obećavaju iz ZET-a.

Dodaju i kako je moguće da tijekom vožnje dođe do kvara tipkala za izlazak. No, u tom slučaju se isti rješavaju u najkraćem roku, neovisno jesu li primijećeni od strane putnika, vozača ili na dnevnim tehničkim pregledima.

Inače, odluka Gradske skupštine Grada Zagreba o prijevozu putnika u javnom prometu, o kojoj su nam iz ZET-a pričali, propisuje pravila ponašanja za vozače i putnike.

Tako je u rujnu 2013. godine tadašnji predsjednik gradske skupštine Darinko Kosor, potpisao odluku koja propisuje kako se vozač tijekom prijevoza mora uljudno odnositi prema putnicima. Također, za vrijeme vožnje ne smije razgovarati s putnicima, a prijevoznik, odnosno ZET, dužan je obavijestiti putnike o promjeni odredišta ako se dogode neke nepredviđene okolnosti.

Ako vozač ne poštuje ova pravila ili ako ZET ne koristi ispravna i provjerena vozila ili na drugi način krši odluku, tvrtki prijeti novčana kazna od 600 do 2000 kuna.


Komentari