Croatia osiguranje ponudila bijednu odštetu za stan oštećen u potresu, ovo je tek prvi primjer

Foto: Tamara Zmajić Vidaček

Ova zagrebačka obitelj iz Centra jedna je od onih odgovornih, revnosnih. Već dvadeset godina neprekidno, iz godine i godinu, plaćaju osiguravajućoj kući Croatia osiguranje policu za svoju nekretnine u iznosu 2.500 kuna (uz popust za redovne klijente), za slučaj štete, uključivši i potres. Stan je velik 108 četvornih metara, dobro održavan, svejedno nije bio imun na potres. Prije nešto više od mjesec dana uslijed potresa popucala je žbuka na svim zidovima i plafonima, oštećene su pločice u kupaonici i toaletu, stradala je kalijeva peć i, naravno, dimnjaci zbog kojih su ostali bez vode i grijanja. Trebalo bi biti dovoljno argumenata za osiguravajuće društvo da im pošteno vrati uloženo, pogotovo jer je riječ o redovnim i urednim klijentima, fond za pojedinačnu naknadu, ono čime osiguravajuće kuće privlače klijente, određen je na 540.000 kuna. Ali…

Obitelj Hrvoja Galekovića uredno je prijavila štetu putem aplikacije Croatia osiguranja. Računala je da je mirna i da će bez problema moći sanirati nastalu štetu za koju dva desetljeća uredno uplaćuje osiguranje. Računica je bila jednostavna. Smatrala je da će biti moguće, moralno i poslovno fer da se pokriju barem troškovi gletanja i ličenja zidova, a njih ima oko 400 četvornih metara. Na zagrebačkom tržištu, majstori po četvornom metru, uz uredno izdan račun, traže približno 75 kuna. Dakle, trošak koji je sigurno čeka kreće se minimalno oko 30.000 kuna. Znate koliko su joj ponudili?

Putem aplikacije kojom je prijavila štetu, poslali su joj natrag svoju ponudu: 5.061,08 kuna. Šest puta manje! Jedva da pokrije 68 četvornih metara zidova od 400 koliko ima stan i koliko je bilo osigurano policom. Ali, to nije sve!

Foto: Facebook/ Tamara Zmajić

Kao klijentica, naravno da je razočarana, čak i bijesna. Ta, tko se ne bi smatrao prevarenim. Biti će ovoga još. Poznato je da osiguravajuće kuće baš uvijek pokušavaju umanjiti iznos odštete kad dođe red na njih, da vrate klijentu dio onog što je godinama ulagao i plaćao. Klijent, poslovni partner u odnosu osiguranik-osiguratelj, smatra da je siguran kad je osiguran. Međutim, barem kod nas, rijedak je to slučaj.


Komentari