STIGLA NAM JE PRAVA ZIMA: Vozači, evo kakvo je stanje na cestama i kojih se pravila morate pridržavati!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Donosimo pregled stanja u prometu na cestama u Zagrebu i okolici, javnom prijevozu i nekoliko korisnih savjeta kojih biste se trebali pridržavati prilikom vožnje u zimskim uvjetima.

Kako možemo vidjeti snijeg i dalje pada, a to znači da stalno dobivamo novi sloj snijega. On trenutno, u Zagrebu na Griču iznosi 15 centimetara, a u Maksimiru je izmjereno 12 cm, a očekuje se novih 5 do 15 cetnitmetara.

Iz zimske službe poručuju kako su sve veće prometnice u Zagrebu prohodne i kako ralice stalno obilaze i čiste, no, čim snijeg okopni, a to znači negdje iza podneva, sva će vozila krenuti u akciju čiščenja prometnica. Napominjemo ukoliko trebate negdje stići na vrijeme, krenite ranije jer se vozi usporeno, a i ne zaboravite kako morate očistiti auto od snijega.

Savjeti za vožnju pod zimskim uvjetima

Kako još sve ceste nisu prohodne i dosta je sklisko vozačima se savjetuje sljedeće. Kod vožnje po mokrim i skliskim kolnicima, savjetujemo vam, provjeriti stanje guma i metlica brisača, obvezno uključiti kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost. Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred posebice u koloni, kako biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas. Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača.

Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila. Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodavajte gas. Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas. Pri vožnji na nizbrdici, ukoliko je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice. Posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.

Stanje na cestama

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2015. god. do 15. travnja 2016. god. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva 4 kotača).

Zbog radova na državnoj cesti DC10 čvor Sveta Helena-Cugovec, od čvora Vrbovec 1 u smjeru Svete Helene (1. +800 do 2. +300 km) vozi se jednim trakom usporeno. Uz regulaciju semaforima vozi se na državnoj cesti DC41 na dionici Gostović-Gornji Tkalec, između Vrbovca i Križevaca. Svakodnevno od 7 do 16 sati, osim nedjeljama, državnim praznicima i blagdanima, vozi se suženim kolnikom na državnoj cesti DC30 u Velikoj Gorici u zoni križanja s državnom cestom DC31.

U Zagrebu zbog oštećenja kolnika u ulici Jordanovac 71A promet teče suženim kolnikom. Na državnoj cesti DC10 čvor Sveta Helena-čvor Dubrava-čvor Gradec-Križevci-Koprivnica-GP Gola na dijelu od čvora Dubrava do privremenog spoja s DC28 i ŽC305. Vozi se jednim trakom, usporeno na državnoj cesti Cugovec-Haganj (DC28) i na državnoj cesti Gostović-Gornji Tkalec (DC41).
zbog odrona na državnoj cesti DC29 između Kašine i Marije Bistrice u Lazu Bistričkom vozi se uz regulaciju prometa semaforima. Zbog radova na DC307 Dobri Zdenci – Hum Bistrički od 18. do 21. km vozi uz privremenu prometnu signalizaciju.

Do 31.03.2016. zbog klizišta na državnoj cesti DC29 Novi Golubovec-Zlatar Bistrica-Marija Bistrica-Soblinec na 32. km vozi se naizmjenično jednim trakom uz semafore. Obilazak za vozila preko 7,5 tona: Sveti Ivan Zelina-Novi Marof-Budinšćina-Zlatar Bistrica.

Stanje u javnom gradskom prijevozu

Tijekom cijele su noći tramvaji i autobusi vozili bez poteškoća, iako je promet tekao nešto sporije i uz dodatni oprez. Istovremeno, dežurne ekipe održavale su prohodnost svih koridora te pripremale infrastrukturu za nesmetan jutarnji izlazak vozila i početak dnevnog prometa.

I u nastavku jutra intenzivno se čiste prometnice kojima prolaze trase javnog prijevoza, čime se u najvećoj mogućoj mjeri osigurava prometna povezanost svih gradskih predjela. Tako će biti i u nadolazećim satima, a eventualna povremena zaustavljanja moguća su tijekom čišćenja kolnika, osobito u brdskim predjelima i na teže dostupnim dionicama. Zbog toga iz ZET-a savjetuju ranije kretanje na odredište.

 


Komentari