Stigla ‘čestitka’ iz Osijeka! Zdravko Mamić dužan je uplatiti 25,5 milijuna kuna u roku od osam dana

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Dok on “bilda” mišiće u Međugorju, na e-oglasnoj ploči Županijskog suda u Osijeku osvanula je novčana kazna za Zdravka Mamića.

Slijedom pravomoćne presude Mamić je dužan uplatiti 25.549.718,70 kuna u roku od osam dana. Iznos može uplatiti u pošti ili banci, a u slučaju da to ne učini naplata će se izvršiti prinudnim putem. Ako do toga ne dođe, Zdravko Mamić će morati u zatvor. Ovaj iznos je zapravo razlika od ukupne, sudskim putem utvrđene, nepripadne koristi od 52.037.435,73 kune.

Podsjetimo, Zdravku se u Međugorju prije nekoliko dana pridružio njegov brat Zoran Mamić te su danas snimljeni kako izlaze iz jedne teretane u Dinamovoj opremi. Mamići su nakon tjelovježbe sjeli u skupocjeni Mercedes.

Photo: PIXSELL

Inače, Zoran bi se na zagrebačkom Županijskom sudu trebao pojaviti 26. travnja. Tada će biti određen datum kada će biviši Dinamov trener početi služiti zatvorsku kaznu. Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i osam mjeseci.

Photo: PIXSELL

Kako bi stali na kraj medijskim napisima, USKOK se oglasio zašto Zorana Mamića nisu pokušali zadržati u Hrvatskoj.

“Zbog interesa javnosti, te povodom brojnih upita novinara o razlozima nepredlaganja mjera opreza u aktualnom kaznenom postupku, navodimo da USKOK nije predložio nadležnom sudu izricanje mjera opreza zbog opasnosti od bijega jer nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje prijedloga. Prije svega, podsjećamo da je USKOK, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran.

Nadalje, prema odredbi članka 98. stavka 5. Zakona o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostupanjski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva. U konkretnom slučaju, tijekom kaznenog postupka sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić uredno se odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena suda i USKOK-a. Osim toga ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u Republici Hrvatskoj gdje žive članovi njegove obitelji i gdje se odvijala njegova poslovna aktivnost zbog koje je često napuštao Republiku Hrvatsku te se u nju vraćao. Cijeneći sve naprijed navedeno, sama činjenica da imenovani ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine koje je ostvario na temelju svog porijekla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega iz članka 123. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku i stoga ne predstavlja dostatan temelj za predlaganje određivanja istražnog zatvora.

Posebno ističemo da, sukladno važećim odredbama Zakona o kaznenom postupku, a dok se navedene odredbe u propisanoj proceduri eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora onda nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza”, priopćili isu iz USKOK-a.

Komentari