Stigao odgovor Holdinga na poskupljenje plina samostanima i pučkoj kuhinji

Foto: Zagreb.info

Posljednjih dana mnogi građani, pa inebrojene udruge, a čak i samostani, ostali su u šoku kada su im stigli računi za grijanje za prosinac. Jasno, radi se o dugo najavljivanom porastu cijena plina na tzv. burzi plina.

Časne sestre u Samostanu svete Klare dobile su račun od 25 tisuća kuna za prosinac ove godine, dok im je račun za prošli mjesec bio samo 7,4 tisuća kuna, ispričale su za Dnevnik Nove TV. Jednako tako ogorčeni su bili i u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu koji su također dobili astronomski račun od 25 tisuća kuna. Bez obzira radilo se o neprofitnoj organizaciji ili pak vjerskoj ustanovi, čini se da su pred Gradskom plinarom Zagreb svi jednaki.

No, Pučkoj kuhinji razliku računa podmirit će Grad Zagreb, potvrdila je to sinoć zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, a za ostale, kažu iz Holdinga – traži se rješenje.

“Trenutno su cijene plina na svjetskim tržištima izrazito visoke, što utječe na sve svjetske opskrbljivače plinom pa tako i na opskrbljivače plina u Hrvatskoj. Primjerice cijena MV na globalnom tržištu plina u mjesecu lipnju 2021. godine iznosila je 23 eura, dok je u mjesecu prosincu iznosila 200 eura. U ovom trenutku jako je teško prognozirati što će se u budućnosti događati kada se cijene plina na svjetskim plinskim burzama mijenjaju gotovo svakodnevno”, pojasnili su u Zagrebačkom holdingu za Dnevnik Nove TV.

Potvrdili su i da posljednjih dana Vlada i resorno ministarstvo rade na modelu kojim bi se pomoglo u rješavanju problema porasta cijena, a i sama Gradska plinara Zagreb-Opskrba d.o.o ulaže izrazite napore kako bi u granicama svojih mogućnosti zajedno sa kupcima pronašla najbolje rješenje za nastalu situaciju.

Komentari