Stigao nam je PRVI ZAGREBAČKI MRAVOJED

Facebook

Zagreb je dobio svog prvog mravojeda u povijesti, došao je iz engleskog Zoološkog vrta Cotswold.

Iz dalekog britanskog grada Burforda stigao nam je prvi mravojed u povijesti Zoološkog vrta u Zagrebu. Stasiti mužjak star 18 mjeseci još uvijek nema ime pa su tako svi prijedlozi dobro došli, a možete se uključiti u izbor koji traje do 18. listopada na Facebook stranicama Zoološkog vrta.

Mymecophaga tridactyla ili divovski mravojed je sisavac, a hrani se, pogađate, mravima i termitima. Dobro, zna se tu i tamo zasladiti voćem jer lov na sitne kukce kao što su mravi zna biti prava gnjavaža. Njih je, doduše, priroda nagradila pa im je malo lakše jer imaju do 45 centimetara dugu njušku i ljepljiv jezik dug do 60 centimetara. Osim velike njuške i dugog jezika krase ih i velike kandže kojima raskopavaju mravinjake i termitnjake. Aktivni su uglavnom preko dana, ali kako se boje ljudi sve češće izlaze samo noću kako bi se sakrili od ljudi.

Mravojedi su kopnene životinje, a prema potrebi mogu se penjati po drveću pa čak i plivati. Imaju i dobar obrambeni mehanizam, ako se sukobe s drugom životinjom, dignu se na stražnje noge, velikim i stabilnim repom drže ravnotežu, a velike kandže su tada u ulozi obrane. Prirodna staništa na kojima se mogu vidjeti mravojedi su močvare, šume i travnjaci Srednje i Južne Amerike. Odmarati se voli na izoliranim i prikrivenim područjima, no može ih se zateći i u gradskim područjima.

Gdje i kada možete posjetiti mravojeda?

Sve o divovskom mravojedu možete saznati u subotu i nedjelju (26. i 27. rujna) između 11 i 17 sati ispred njegovog novog doma u pavilijonu “Duh monsunskih šuma”, u Zagrebačkom ZOO-u. U blizini Tropske kuće kraj velikog modela mrava, edukator će govoriti o omiljenom poslastici mravojeda, mravima. Svi ljubitelji fotografije pođite i napravite jedan selfie s prekrasnim mravojedom.


Komentari