STEZANJE REMENA: Croatia Airlines više neće slijetati na čuveni londonski aerodrom

Facebook/ Ilustracija

U upravi Croatia Airlinesa tvrde da na liniji Zagreb – London ostvaruju gubitke i da će novcem od prodaje slotova pokriti dio troškova za održavanje.

Londonski Heathrow najprometnija je europska i svjetska zračna luka preko koje godišnje prođe oko 75 milijuna putnika. Kapaciteta tog aerodroma je ograničen, a zbog velikog interesa aviokompanija iz cijelog svijeta da lete na njega, slotovi – pravo slijetanja i polijetanja – na Heathrowu najvredniji su od svih svjetskih aerodroma. Air France/KLM nedavno je prodao Oman Airu jedan par dnevnih slotova za čak 75 milijuna dolara.

Croatia Airlinesna Heathrowu raspolaže s devet pari tjednih slotova i namjerava ih ovih dana prodati. U upravi CA kažu da su se na taj potez odlučili jer na liniji Zagreb – London ostvaruju gubitke premda je prosječna popunjenost zrakoplova na njoj 75 posto. Ti gubici iznose, tvrde, između jednog i tri milijuna eura godišnje, a do njih dolazi jer zbog konkurencije na toj liniji ne mogu postići bolju cijenu karata. Trenutačno, osim CA Zagreb i Heathrow, povezuje i British Airways.

Iz uprave CA za Večernji su pojasnili i da je prodaja slotova navedena u programu restrukturiranja te da su se na taj potez odlučili sad jer im je potrebno oko 30 milijuna dolara za investicijsko održavanje. Prodaja slotova će, tvrde, pokriti dio tih troškova. S kojom aviokompanijom pregovaraju o tome i o kojem je iznosu riječ, u CA nisu htjeli otkriti jer pregovori još traju.

Međutim, zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric tvrdi da ni jedna od 150 aviokompanija koje lete na Heathrow nema gubitke na toj liniji. Prema njegovu mišljenju, slotovi na tom aerodromu nacionalno su blago, a najskuplji su na svijetu upravo zato što su linije za Heathrow profitabilne.

 

 


Komentari