”Šteta da u 21. stoljeću promovirate lov”: građani bijesni na trgovački lanac Lidl

commons.wikimedia.org

”Šteta da u 21. stoljeću promovirate lov. Bili ste mi omiljeni dućan, sad ću ipak shoping obaviljati negdje drugdje”, napisala je na Facebook profilu Lidla građanka nezadovoljna njihovom promotivnom kampanjom u kojoj reklamiraju opremu za lov te pozivaju svoje kupce da se priprema za lov.

Da su hrvatski građani u sve većem broju revoltirani zbog lovaca, i lova svjedoči i prosvjed koji se sprema ove subote na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, s početkom u 11 sati. Na prosvjed je građane pozvao i poznati glazbenik Darko Rundek, piše Dnevno.hr.

”Ako je lov nekada i imao smisla kao način preživljavanja ljudske vrste na mjestima gdje se to drukčije nije moglo, danas i ovdje to stvarno postoji jedino kao način za iživljavanje nad životinjama. Moj rijetki susreti s lovom su bili susreti s lovinom koju bi donio neki susjed ili rođak. Sjećanja na ta opuštena tijela kojima je netko nekom ranom oduzeo život, sjećanje na perje i na krzno tih životinja.

U ovo vrijeme kad na svijetu postoji još nekih 3% površine koja je ostala divlja, a sve ostalo je čovjek svojom zemljoradnjom, gradovima, cestama prekrio, stvarno je neodgovorno i glupo još na tim malim oazama divljine ulaziti s puškama i ubijati životinje i to bez ikakve nužde.

Neki se lovci pokušavaju opravdati time da je njihov lov planiran, da oni održavaju ravnotežu životinjskih vrsta, što nije točno. Evo imamo primjer Ženevskog kantona gdje su valjda prije 30 godina možda i više zabranili lov i posljedica nije bila da su se naglo namnožile lisice, veprovi, nego je ravnoteža ostala sasvim dobra. Bilo je sve više ptica, kukaca, svega onoga što i ljudskoj proizvodnji hrane koristi, tako da tu opravdanja nema”, poručio je Rundek.


Komentari