STATUS ODGOJITELJICE: Djeca se ispisuju iz vrtića, roditelji daju otkaze

FOTO: cutebabyz.com

Za neke majke odluča je prilično laka.

Sanela Gluhić, 31-godišnja majke troje djece dvojila je no odluka o otkazu i ispisivanju sina iz vrtića nije bila preteška.

Nije mi problem zarađivati za svoju djecu, ali puno je bolje biti s njima doma”, govori mlada majka trogodišnjaka te sedmogodišnjakinje i osmogodišnjakinje.

Negativni komentari

Ona je samo jedna od 17.000 zagrebačkih majki s troje ili više djece koja, prema odluci Gradske skupštine, ima pravo na “plaćen majčinski posao”. Neki od uvjeta su da majke ne rade i da najmlađe dijete još ne ide u školu, ali da nije upisano u vrtić.

“Dugo sam razgovarala sa suprugom i odlučila sam napustiti posao. Radim u trgovini za 3200 kuna, isti ću iznos sada dobiti od Grada, a neću morati plaćati vrtić i tetu čuvalicu“, rekla je Sanela Gluhić te dodala da njezinu sinu ispisivanje iz vrtića neće teško pasti jer je tek prije dva tjedna u njega krenuo, a prilagodbu ionako nije dobro prihvatio.

Zahtjev planira predati idući tjedan, a svu je papirologiju već riješila Zagrepčanka Nikolina Šalić, majka osmogodišnje Gabrijele, sedmogodišnje Mihaele i 21-mjesečne Kristine. Kada je treći put ostala trudna, poslodavac joj je dao otkaz tako da je sada samo njezin muž Anto zaposlen, piše Večernji.

“Ova je naknada i više nego odlična jer bi nam bilo kakva pomoć dobro došla, a ovaj je iznos veći od onog za koji sam radila“, rekla je Nikolina Šalić te napomenula da je od drugih ljudi uglavnom čula negativne komentare o ovoj mjeri. Da se majke nepravedno napadaju, smatra i Sanela Gluhić koja je dodala kako se na majke s troje i više djece obično smatra socijalnim slučajevima. 

“Imam troje djece jer to želim i nikakve mjere nisu utjecale na to, no istina je da će nam pomoći jer djeca zahtijevaju puno vremena i novca”, kazala je Sanela Gluhić te zaključila da se ne slaže da će drugi građani plaćati njezinu naknadu jer je i ona sama 13 godina bila zaposlena i uredno plaćala sve poreze.

Iako je obje majke neugodno iznenadila vijest da je prvotnih 5686 kuna bruto iznos te da će neto u konačnici iznositi 3206 kuna, smatraju da je i dalje riječ o dovoljnom iznosu s obzirom da nisu morale dobiti ništa.

“Meni se to i dalje isplati, ali mi je žao majki koje su već dale otkaz, a imale su veću plaću”, ističe Sanela Gluhić, koja ipak kaže da se više isplati biti doma s djecom. Djeca su sretnija, napominje, a ona im se može u potpunosti posvetiti. Sad je, primjerice, za početak školske godine morala uzimati godišnji.

Vrtić nije dužan upisati djete sve do novih upisa

Istog je mišljenja i još gotovo 1000 roditelja koji su u prva dva tjedna predali zahtjeve u nadležni gradski ured. U vrtićima je pak počelo ispisivanje djece. Tako je već šestero djece otišlo iz Dječjeg vrtića Bajka, iz Malog princa četvero, a još je dvoje upravo na odlasku. Slične smo brojke dobili i u ostalim vrtićima koje smo kontaktirali, a iz vrtića napominju da su svi roditelji kao razlog naveli novu mjeru.

“Nekim je roditeljima bilo žao što djeca više neće provoditi vrijeme s prijateljima u vrtiću pa smo im savjetovali da ih upišu na neku aktivnost, poput ritmike ili gimnastike, da se ipak održi kontakt koji je djeci jako bitan – objasnila je Marica Tuškan, ravnateljica DV Mali princ te napomenula da, ako se roditelji predomisle, vrtić nije dužan upisati dijete ponovno sve do idućih redovitih upisa. Ipak, ako do toga dođe, pokušat će se napraviti sve u djetetovu interesu”, istaknula je.


Komentari