STARTUP EUROPE WEEK U ZAGREBU: Uspješne domaće tvrtke o razvoju poduzetništva (FOTO)

Netokracija

U Zagrebu je otvoren Startup Europe Week.

U Kući Europe okupili su se brojne hrvatske i europske organizacije te institucije koje pomažu razvoju poduzetništva

U četvrtak je u Zagrebu u Kući Europe otvoren Startup Europe Week, inicijativa pokrenuta od strane Europske komisije te organizacije Startup Europe koja u cilju ima promoviranje startup kulture širom Europe.

U Zagrebu su se, u suorganizaciji tehnološkog online magazina Netokracija i udruge Impact Hub Zagreb,okupile brojne hrvatske i europske organizacije i institucije koje pomažu razvoju poduzetništva i nastupu poduzetnika u EU kao i brojni hrvatski poduzetnici kojima je Europa ciljano tržište. Dan prije zagrebačke inačice održala su se okupljanja u Šibeniku i Rijeci, a Startup Europe Week nastavlja sespeed datingom poduzetnika i institucija koji će se održati u petak 5. veljače, u 18 sati, u kavani Johann Franck u Zagrebu.

12494986_506394652876146_4528011401274848941_n

Inicijator ovog projekta, Europska komisija, nastoji kroz 200 lokalnih događanja u 40 europskih zemalja pokazati da u Europi postoji ekosustav za poticanje tehnološkog poduzetništva.

Događaj je otvorio Ludolf Van Hasselt, voditelj Odjela za prioritetne mjere i političko izvještavanje Glavne uprave za komunikacije u Europskoj komisiji. U prvom dijelu programa institucije su «stale u cipele» startupova i osjetile kako je to predstaviti tj. ‘pitchati’ svoje ideje i programe punoj dvorani, u ograničenom vremenu od 5 minuta. Tako je Hermes Arriaga, suosnivač i direktor Impact Hub Zagreb predstavio program The Inkubator, koji je nedavno otvorio prijave za društveno odgovorne poduzetnike. Bernard Smith, savjetnik za strana ulaganja i poslovni sektor agencije IDA Ireland, predstavio je strano direktno investiranje u Irskoj.

Predstavile se i domaće tvrtke

Na događaju su se predstavile i brojne domaće institucije i organizacije poput Razvojne agencije – Tehnološkog parka Zagreb, Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore, agencije HAMAG-BICRO, Zagrebačkog inkubatora poduzetništva te mreže poslovnih anđela CRANE koje hrvatskim tvrtkama i startupima nude različite programe, fondove i ulaganja, kako bi im pomogli u razvoju poslovanja.

Predstavljanje je održao i Tomislav Pokrajčić u ime udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx čiji članovi pomažu novim poduzetnicima, a zajedno rade i na promjenama važnim za industriju. Grega Potokar iz ABC akceleratora iz Slovenije predstavio je svoj program za startupe koji nudi 15.000 eura investicije za 8% udjela, kao i dodatna ulaganja od 35.000 eura za odabrane startupe. Uslijedila su mini-predavanja u sklopu kojih je Antonija Bilić Arar predstavila poslovanje uspješnog europskog startupa BlaBlaCar,aplikacije za razmjenu koja vozače s praznim mjestima u autu povezuje s putnicima koji traže prijevoz, a Ivo Špigel, član uprave kompanije Perpetum Mobile predstavio je svoju najnoviju knjigu The European Startup Revolution u kojoj je objedinio brojne intervjue s osnivačima europskih startupa i ulagačima.

Netokracija
Netokracija

U drugom dijelu događaja održan je panel s osnivačima tvrtki Inchoo, Infinum i Nanobit, Tomislavom Bilićem, Tomislavom Carom i Alanom Suminom koji su uz moderaciju Ivana Brezaka Brkana iz Netokracije, pričali o izazovima poslovanja  u Europi i Hrvatskoj, te o nastupu startup tvrtki na europskom tržištu, kao i o zapošljavanju u Europskoj uniji.

Nanobit, tvrtka specijalizirana za izradu mobilnih igara, s uredima u Zagrebu i Budimpešti, u planu ima i otvaranje ureda u Bukureštu. Iako se ta vijest povezivala s olakšicama na plaće u IT sektoru u Rumunjskoj, Alan Sumina navodi i druge razloge kao što su problem pronalaska kadra u Hrvatskoj i ekosustav koji nudi Rumunjska kao zemlja u kojoj je industrija kreiranja igara daleko razvijenija te se lakše pronalaze osobe s relevantnim iskustvom. „Kad bismo mogli zaposliti 15 ljudi u Hrvatskoj, odmah bismo to napravili – ali nema ih. Treba nam šest mjeseci da ih pronađemo. Trenutno smo najveća gaming tvrtka u Hrvatskoj i treba nam specifičan kadar kojeg većinom pronalazimo u, primjerice, indie developerima“, izjavio je Alan Sumina, direktor i osnivač tvrtke Nanobit.

Iako dobar dio tehnoloških tvrtki organizira razne oblike edukacije za stvaranje svog kadra, Sumina smatra da to nije pravo rješenje jer, iako se tako može stvoriti dobar kadar, on neće unijeti nešto novo i svježe u tvrtku. Što se tiče poduzetničkog ekosustava, Tomislav Bilić je iznio mišljenje kako ne možemo čekati investitore da ga izgrade, već obrnuto – moraju ga izgrađivati svi postojeći članovi zajednice. Onda kada ekosustav bude snažan, investitori će doći.  Međutim, kako podloga ne postoji, a problem u skorije vrijeme neće riješiti sporepromjene u edukacijskom sustavu, rješenje vidi u inicijativama poput Osijek Software City, motiviranju mladih da razmisle o karijeri u ICT-u, gostujućim predavanjima na fakultetima, ali i jačem pritisku na vlast da se dogode promjene u obrazovanju koje bi olakšale rad tvrtki.

 


Komentari