STARIM ZGRADAMA DAJE NOVO RUHO: Kristina ulazi u najopasnije zagrebačke napuštene zgrade i objavljuje ih na Instragramu

Facebook/Kristina Uremović

“Htjela bih napomenuti da ovo što radim nije ilegalno, za sobom sve ostavim netaknuto, ne obijam vrata i ne razbijam prozore. To su drugi napravili prije mene. Ja samo uđem, pofotkam i izađem, mislim da se u svrhu umjetnosti to ne može smatrati bilo kakvim prekršajem”, komentira Kristina Uremović svoj projekt Forbidden places.

Kristina je studentica novinarstva, a Forbidden places je nastao kao projekt u sklopu kolegija Metode i tehnike novih medija kada je Kristina odlučila kao ispunjenje zadatka fotografirati stara, zaboravljena i napuštena mjesta u Zagrebu koja su nekad davno plijenila pažnju prolaznicima.

“Htjela sam osmisliti nešto drukčije s obzirom na to da se na Instagramu većinom mogu pronaći savršeno retuširane fotografije. Htjela sam prikazati drukčiju sliku realnosti, nešto što oku ne bi bilo toliko ugodno. Kako me oduvijek me zanimalo kako izgledaju zgrade koje je progutalo vrijeme i što se nalazi kada tamo gdje više ničeg nema, ubrzo je nastala i ideja o ovom projektu”, govori Kristina.

Prva lokacija bila joj je stara ciglana na Črnomercu, a Kristina kaže da na samim počecima nije uopće razmišljala o rizicima i opasnostima koje joj prijeti dok sama posjećuju stare, napuštene zgrade u kojim se potencijalno nalaze beskućnici i narkomani. Kristina kaže da joj je pak druga lokacija, na Botinecu, bila poprilično strašna jer ju je otišla fotografirati predvečer kada je već pao mrak, a ni sama nije znala gdje je točna lokacija.

“Sve je bilo zaraslo žbunjem i nije bilo previše naseljeno. U tom su se dvorištu nalazile stara crkvica i navodno stara kuća grofa Draškovića,ali do stare kuće nisam ni uspjela doći  jer me u toj crkvici dočekalo nešto nalik štriku koji visi s plafona pa sam odlučila da bi možda najbolje bilo da odem što prije. Tada sam cijeli svoj pothvat shvatila malo ozbiljnije”, komentira Kristina potencijalne opasnosti kojih je i sama svjesna.

Govori da u otkrivanje ljepota starih zgrada uvijek odlazi sama, ali prijateljici uvijek pošalje lokaciju na kojoj se nalazi i obavještava ju da je sve u redu što joj pruža osjećaj sigurnosti. Da opreza nije nikad dosta dokazuje i činjenica da u zgrade uvijek ulazi kroz razbijeni prozor, penje se po razrušenim dijelovima zidova, a nikada ne ulazi kroz vrata – jer ih nema.

“Sve u svemu, meni su takva mjesta predivna i trudim se i drugim ljudima prikazati tu ljepotu. Želim otkloniti predrasude o napuštenim zgradama i na neki način dokazati da je i to dio urbane umjetnosti, odnosno kulture svakog grada jer su mnoge od tih zgrada pisale povijest”, zaključuje ona.

Do sada je posjetila staru ciglanu na Črnomercu, dvorac na Botincu, Sveučilišnu bolnicu kod Arene, a ovaj petak odlazi na Sljeme u Brestovac.

Kristinin rad možete pratiti na njezinom Instagram profilu na kojem će nas obavještavati kojim je zaboravljenim mjestima odlučila vratiti sjaj. Link je sljedeći: Forbidden places.


Komentari