Stara zagrebačka tvornica pred zatvaranjem: Njihovi proizvodi obilježili su brojna djetinstva

Trgovački sud u Zagrebu je za 29. rujna zakazao ročište za otvaranje stečaja nad TOZ Penkalom – Glinamol.

Riječ je o tvrtki koja je u predstečaju, a koja je obnovila proizvodnju i brend poznate Tvornice olovaka Zagreb, a od koje vjerovnici potražuju 10,3 milijuna kuna.

Prema tom planu, najveći vjerovnici – banke, leasing društva i zajmodavci s potraživanjima većim od 9,95 milijuna kuna pristali su smanjiti svoje tražbine za 15 posto i i biti isplaćeni u 108 mjesečnih rata kroz devet godina.

No, s druge strane, ročište za otvaranje stečaja zakazano je na prijedlog Financijske agencije (Fine) koja je krajem prošle godine utvrdila neizvršene osnove za plaćanje TOZ Penkale – Glinamol u iznosu nešto većem od 400.000 kuna.

Prema podacima Fine, ta tvrtka je tada imala 11 zaposlenih i otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. U prijedlogu Fine se ističe i kako ”ne raspolaže drugim podacima o imovini” tog dužnika.


TOZ Penkala – Glinamol osnovan je 2015. i od tad je u privatnom vlasništvu. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju pisaćeg i uredskog pribora preuzimajući zaštitne znakove branda TOZ, tehnologiju i opremu za proizvodnju.

Kako se u medijima isticalo, u obnovi proizvodnje legendarne zagrebačke tvornice olovaka bilo je zaposleno i do tridesetak radnika, a najveći dio prihoda od gotovo 30 posto bio je ostvaren prodajom grafitnih olovaka, a zatim tempera, drvenih i vodenih bojica te plastelina, glinamola i glina.

U proizvodnom asortimanu isticale su se tehničke olovke, flomasteri, crtaći ugljen, ljepila, voštane i uljne pastele, gumice za brisanje, tuševi i šiljila i ostali uredski materijal.

Rekorder u trajanju stečajnog postupka: Zagrebačka robna kuća u stečaju već 18 godina

Komentari