Stanovnicima Podsuseda prekipjelo: ‘Izolirani smo i zanemareni, nemamo riješene osnovne životne potrebe!’

hr.wikipedia.org

Nebrojeno puta smo pisali o zanemarenosti zapadnog dijela grada od strane gradskih vlasti. Neka naselja u ovom dijelu grada još uvijek nemaju niti funkcionalnu odvodnju pa tako prilikom svake veće kiše poplave. Ovakva je primjerice situacija u Lučkom čiji stanovnici se s tim problemom bore već godinama. U pojedinim naseljima, stanovnici Lučkog u 21. stoljeću nemaju niti pitku vodu i kanalizaciju,  o čemu pišu gradonačelniku već 15 godina.

Problem sustava odvodnje oborinskih voda ima i  podvožnjak Škorpikova, iako tom prometnicom svakodnevno prolazi nekoliko desetaka tisuća automobila. Zapadni dio grada infrastrukturalno je zapušten pa tako, prilikom oborina, redovno poplavljuju Špansko i Gajnice.

Vijećnik Gradske četvrti Podsused – Vrapče, Dubravko Peroš, već godinama upozorava da u naselju Jarek također još uvijek nije riješena osnovna komunalna infrastruktura. Pola naselja nema vodu, dok druga polovica nema kanalizaciju.

u Podsusedu je situacija postala alarmantna, a višegodišnje zanemarivanje ovog zagrebačkog kvarta rezultiralo je nagomilanim problemima zbog kojeg su se na noge digli i stanovnici Podsuseda. Pokrenuli su peticiju pod nazivom SPASIMO PODSUSED OD DALJNJE DEVASTACIJE I PROPADANJA, kojom zahtjevaju da im se omogući civiliziran život, kao građanima grada Zagreba.

“Spasimo Podsused od daljnje devastacije i izolacije, osigurajmo civilizirani život u njemu! Ne dozvolimo da podsusedski kamenolom postane veliko odlagalište otpada! Učinimo ga lijepim, uređenim zelenim zapadnim vratima grada Zagreba.  Pozivamo vas da svojim potpisom podržite proglašavanje Podsuseda prioritetom broj 1 u realizaciji gradskih projekata jer je nekada elitni, vječno zeleni kvart pretvoren u ružno slijepo crijevo metropole na njenom zapadnom rubnom dijelu, zaboravljen od gradskih vlasti, prometno izoliran i zapušten, osuđen na propadanje.

Podsused broji 6.500 stanovnika i želimo da nam se u Podsusedu omogući civilizirani život jer, kao građani grada Zagreba koji uredno pune gradski proračun, to i zaslužujemo. Kako se desetljećima u Podsusedu gotovo ništa nije uređivalo, saniralo, niti gradilo, problemi su se nakupili te zahtjevamo da se hitno riješe naše životne potrebe :

  • VODOVOD I KANALIZACIJA do svake kuće da nam fekalije ne teku po obroncima
  • ODVODNJA OBORINSKIH VODA da ne dolazi do poplave Podsuseda kod svake kiše
  • PODVOŽNJAK izmedu Aleje Bologna i Samoborske ceste kako bi povezali sjeverni i južni dio Podsuseda, koji su trenutno odsječeni željezničkom prugom, te kako ne bismo zbog svakodnevne gužve do centra grada putovali dva sata
  • DJEČJI VRTIĆ u južnom dijelu Podsuseda, Pijavišču, jer je trenutno samo jedan vrtić u sjevernom dijelu,Blanju, koji je smještajno nedostatan za svu podsusedsku djecu
  • OSNOVNA ŠKOLA jer je postojeća izgrađena 1957.godine i u njoj se nastava održava u dvije smjene, a cjelodnevni boravak u samo prva 2 razreda
  • SPORTSKO REKREACIJSKI PARK u Pijavišću gdje se djeca trenutno igraju NA CESTI.
  • UREĐENJE PODSUSEDSKOG TRGA u mjesto centralnih susreta i dogadjanja što je nekada bio, a ne pusti asfaltirani parking sa stotinjak automobila što je danas
  • UREĐENJE SVIH CESTA sa nogostupima, kanalicama, linijskim rešetkama i slivnicima
  • POSTAVLJANJE ZNAKOVA zabrane, upozorenja, prometne signalizacije i zaštitne ograde (bukobrani) uz Aleju Bologne gdje nam djeca idu na autobus riskirajući život
  • OSTAVLJANJE ULIČNE RASVJETE do svih kuća da djeca ne idu mračnim ulicama kući
  • UKLANJANJE OGROMNOG OTPADA iz Priobalne ulice i zabrana daljnjeg odlaganja 12. UKLANJANJE HRPA OTPADA ispod mosta, sa zelenih površina,iz podhodnika,sa ceste uz staro kupalište, sa zelenih otoka; premještanje zelenih otoka na prikladnija mjesta 13. UREĐENJE PODSUSEDSKIH IZVORA PITKE VODE I POTOKA DOLJE
  • SANACIJU CEMENTARE koja strši kao ruglo na zapadnom ulazu u metropolu
  • SANACIJU I UREĐENJE NAPUŠTENOG KAMENOLOMA (Podsusedsko dolje) u prostor sportsko-rekreacijskog, zdravstvenog i turističkog sadržaja sa bazenima tople vode koja izvire u kamenolomu.
  • RENOVIRANJE I UREĐENJE ZNAMENITOSTI PODSUSEDA: starog grada Susedgrada, planinarskog doma i Ville Hütter koju zelimo izgraditi u kulturni centar za potrebe mladeži i gradjana Podsuseda svih uzrasta.

Poručujemo gradskoj vlasti da nas je zaboravila i da je krajnje vrijeme da nam se našim novcem riješe naši egzistencijalni problemi. Posljednji građevinski radovi u Podsusedu su izvedeni izgradnjom sportske dvorane “Sutinska vrela” za Univerzijadu 1987.godine !  Vratimo Podsusedu njegov građanski ugled i učinimo ga ugodnim kvartom za život i turističkom, sportskom i zdravstvenom destinacijom za naše sugrađane, a i šire”, stoji u peticiji koju je do sad potpisalo stotinjak građana.


Komentari