Stanovnici Središća žele park, a ne prometnicu. Evo kako je Grad odlučio

Google maps

Prošla je godina otkako je Udruga građana Glog iz Središća gradu dostavila peticiju koju je potpisalo preko 2.000 građana, a kojom traže da se sačuva njihov park. Naime, prema Generalnom urbanističkom planu, na mjestu postojećeg parka i zelenih površina sjeverno od Stonske ulice u naselju Središće predviđena izgradnja glavne gradske ceste u smjeru Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana.

Tim su povodom posali propćenje koje prenosimo u cijelosti.

“Četverotračna cesta i dalje prijetnja novozagrebačkom Središću

Peticija „Da za park, ne za cestu“, koju je organizirala Udruga građana „Glog“ Središće, ni nakon godinu dana nije došla ne dnevni red Gradske skupštine Grada Zagreba. Peticiju je u razdoblju od 23.5. do 6.6.2018. potpisalo 2234 građana. Time su izrekli nezadovoljstvo Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba, kojim je na mjestu postojećeg parka i zelenih površina sjeverno od Stonske ulice u naselju Središće predviđena izgradnja glavne gradske ceste u smjeru Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana.

Peticijom je zatraženo od Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb Istok i Gradske skupštine da se taj dio katastarske čestice br. 433/1, k.o. Zaprudski otok, 335495, gdje su sada uređeni park s dječjim igralištem i zelene površine, podijeli u zasebnu česticu i prenamijeni u zelenu površinu (Z1) umjesto glavne gradske ceste, da se Stonska ulica ne produžuje na dijelu sjeverno od kružnog toka do Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana, te da se postojeći park prostorno proširi prema sjeveru i upotpuni novim sadržajima. Vijeće Mjesnog odbora Središće i Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb Istok podržali su inicijativu Udruge prema Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada, te prema Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo i komunalne poslove.

Četverotračna cesta u zelenom srcu Središća

I dok peticija stoji u ladici odgovornih u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, iz gradske uprave stiglo je neugodno iznenađenje. Dana 21.6.2019.godine na web stranici Grada Zagreba objavljen je dokument pod nazivom ; „Izvješće o javnoj raspravi – Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba „  datiran 11.10.2017 u kojem navodi da se zahtjev za promjenom GUP-a odbija s mišljenjem „Stonska ulica GUP-om grada Zagreba je kategorizirana kao glavna gradska ulica, koja se u svom sjevernom dijelu nastavlja na Ulicu Damira Tomljanovića Gavrana iste kategorije. Dakle, prometnicu nije moguće ukinuti u jednom dijelu budući da je ona u cijelom svom profilu i duljini dio smisleno definirane funkcionalne osnovne prometne mreže grada Zagreba, točno određenog značaja u ovome dijelu Grada. Na temelju prethodnog, stručno nije prihvatljivo ukidanje dijela koridora, za koji je detaljno tehničko rješenje razrađeno i potvrđeno kroz postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana Uređenja “Središće-zapad” (SGGZ 12/07, 13/12-izmjene i dopune). Dakle, u tom dokumentu se odbija prijedlog Udruge građana „Glog“ Središće da se prenamjeni cesta koja bi nepovratno podijelila kvart na istočno i zapadno Središće.

Zašto se ne čuje glas građana i struke?

“Nadamo se da će se glas građana i struke čuti i da ćemo proširiti postojeći uređeni park s dječjim igralištem u Stonskoj novim sportsko-rekreativnim sadržajima te da ćemo uspjeti zadržati što više zelenila u našem kvartu. Ovime ćemo u kvartu dobiti sigurno okruženje za našu djecu koja neće morati prelaziti četverotračnu cestu kako bi došli do nove Osnovne škole Središće, koja se upravo gradi. Ukoliko se GUP promjeni i sačuvamo naš park i zelenu površinu dobiti ćemo i ljepšu vizuru Novog Zagreba jer će novostvorena zelena površina u Stonskoj ulici u Središću zajedno s parkom Bundek i parkom Vjeceslava Majera u Zapruđu činiti „mini zelenu potkovu“ Novog Zagreba“, ističe Marijana Šurina, predsjednica Udruge građana „Glog„ Središće.

Udruga nastavlja s aktivnostima za očuvanje parka i zelene površine u Središću, na to ju obvezuje i peticija koju su potpisali građani i jasno poručili da žele park, a ne prometnicu u jedinoj preostaloj zelenoj oazi novozagrebačkog naselja.”


Komentari