STANOVNICI KNEŽIJE SE NE PREDAJU: ‘Spremni smo na prosvjede, peticije i sve instrumente građanskog otpora’

Facebook: Zagreb je naš

Stanovnici zagrebačke Knežije i dalje vode rat protiv investitora koji na njihovom parku želi izgraditi stambeno-poslovnog ‘diva’ na osam katova. Smatraju da je kvart ionako prenapučen, a uguravanje još jedne velike zgrade na jednu od rijetkih stambenih površina doprinijelo bi većem zagađenju, uništenju zelene površine te opterećenju već ionako prenapučenog parkinga.

Malo je reći da su stanovnici tog kvarta zbog toga vrlo nezadovoljni, a najviše ih smeta što je za gradnju izdana lokacijska dozvola bez da ih se o tome išta pitalo. Zbog toga su jučer u dugim redovima čekali ispred prostorija Mjesnog odbora kako bi potpisali peticiju kojom traže zaustavljanje pokrenutih procedura.

“Mi smo kao vijeće mjesnog odbora zaprimili inicijativu građana još u 4. mjesecu, i raspravili tu inicijativu na sjednici vijeća gdje smo donijeli zaključak kojim se protivimo gradnji sve dok se ne dostavi dokumentacija o tome što se ovdje planira graditi budući da nismo imali konkretnu informaciju”, objasnila je Larisa Petrić, vijećnica u mjesnom odboru Knežija u video prilogu koju je izradila inicijativa ‘Zagreb je naš’.

Nije im stigao nikakav odgovor, a naknadno su slučajno saznali da je lokacijska dozvola za gradnju već izdana a da okolni stanari nisu bili uključeni kao zainteresirana stranka, što se, kažu, protivi zakonu o prostornom uređenju.

“Kao što vidite, ovaj kvart ima neku svoju urbanu definiciju. Postoji nešto što se zove odluka o donošenju generalnog urbanističkog plana koji, po članku 63, ima određena pravila po kojima se smije graditi u već izgrađenim kvartovima. Čitajući ta pravila po nama se ona očito protive planovima kako bi ovo ovdje trebalo izgledati. Dakle, po tom se pravilu mora zaštiti kvalitetno zelenilo. Ovom gradnjom to se sve uništava”, žali se Petrić.

Prema planu gradnje predviđen je i još jedan kolni ulaz koji bi se trebao smjestiti odmah preko puta škole, što je stanovnicima ovog kvarta neprihvatljivo s obzirom na to da će djecu staviti u nepotreban rizik.

Također, dio zemljišta na kojem se predviđa gradnja u gradskom je vlasništvu stoga se građani s pravom, predvođeni prijašnjim iskustvima, pitaju hoće li za to zemljište biti raspisan natječaj ili će se ono bez natječaja prodati investitoru.

“Pogledajte automobile. Nema prostora za parkiranje. Crkva je dala dio svog zemljišta da se tu mogu parkirati automobili”, smatra Marijana Vlahek, stanovnica knežije za isti video.

“Ja stvarno ne znam gdje bi se gradilo. Mislim, vidim gdje ali onda nema prostora za daljnji život. Niti za te ljude u toj novoj zgradi. Prenapučeno je”, požalila se druga nezadovoljna stanovnica, Renata Furst.

Iz gradskog ureda stižu informacije da je dozvola izdana po svim pravilima i da razloga za prigovore građana nema. Ipak, oni ne skrivaju svoje nezadovoljstvo.

“Smatramo da bi gradski ured za izgradnju koji je dao lokacijsku dozvolu trebao još jedanput revidirati tu dozvolu jer nam nije jasno kako se ona mogla dobiti… Spremni smo na prosvjede, peticije i sve instrumente građanskog otpora i nećemo dozvoliti izgradnju takve zgrade”, zaključuje stanovnica Knežije, Valentina Knežević.


Komentari