Stanovnici Dugava postali alergični zbog Jakuševca

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kako piše portal Večernji.hr stanovnici Dugava digli su se na noge kada su saznali da je pala kvaliteta zraka u tom zagrebačkom kvartu. Stanovnica Kamenarke, jedna od ulica u kvartu, putem aplikacije na mobilnom uređaju je izmjerila kvalitetu zraka kada je njezina kćer dobila napadaje nekontroliranog kihanja, kašljanja i gušenja.

Aplikacija kojom je mjerila kakvoću zraka izbacila joj je brojku “54” što znači da je zrak nekvalitetan za osjetljive skupine. Stanje se nije mijenjalo idućih nekoliko dana, a gospođa se šokirala kada je saznala da Dugave nisu jedini kvart koji ima isti problem.

Kvartovi Travno, Hrelić, Utrine, Zapruđe, Borovje i Savica isto imaju nekvalitetni zrak, a potpredsjednica Mjesnog odbora Dugave Miljenka Ćurković pokrenula je inicijativu zbora građana gdje bi se ljude upoznalo s problemom.

“Stanovnici se guše kad je vrijeme takvo da se širi smrad s Jakuševca. Mi smo drugi red do epicentra zagađenja, a ljudi ni ne znaju da je stvar u lošem zraku. Oni koji su kronični bolesnici, a njih kihanje i kašljanje najčešće pogađa, to najčešće pripisuju svojoj bolesti. Glavni zagađivač trenutačno je ozon, jak nadražujući plin”- rekla je gospođa Ćurković.

Potpredsjednica smatra da nije potrebno premještati smeće s Jakuševca da bi se povećala kvaliteta zraka, već se mogu koristiti probiotici koji bi smanjili sve negativno što izlazi procesom truljenja. Među stanovnicima Dugava pojavila se ideja da, kao Jakuševčani, primaju određenu naknadu zbog smanjene kvalitete života.

Gospođa Ćurković se ne slaže s tom idejom jer novac ne može vratiti narušeno zdravlje.


Komentari