Stanovnici Črnomerca izašli na ulice i prosvjedovali protiv reciklažnog dvorišta. Podržao ih je HSLS

Foto: Ilustracija

Oko 150 stanovnika zagrebačkog Črnomerca prosvjedovalo je u subotu protiv postavljenog mobilnog reciklažnog dvorišta, a podršku im je dao i HSLS koji smatra da lokacija ne ispunjava minimalne tehničke uvjete i traži od Gradske uprave da provede hitnu javnu raspravu.

“HSLS Grada Zagreba traži od Gradske uprave da se provede hitna javna rasprava s građanima o postavljenom reciklažnom dvorištu te da mjesna samouprava preispita predložene lokacije za reciklažno dvorište ili da se pronađu nove, poput svima prihvatljive lokacije iza Konzumovog parkirališta na Črnomercu, jer postojeća ne ispunjava minimalne tehničke uvjete”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačkog HSLS-a, saborski i gradski zastupnik Darko Klasić.

Ocijenio je da je postavljanje tog mobilnog reciklažnog dvorišta na području tzv. Opatičke livade na Črnomercu “još jedna improvizacija Gradske uprave prilikom rješavanja komunalnih problema bez savjetovanja s građanima”.

“Gradonačelnik Milan Bandić je zbog svoje ishitrene odluke prije tri mjeseca stvorio problem u pogledu prometa na Vrhovcu, s ovaj tjedan je svojom najnovijom ad hoc odlukom o postavljanju reciklažnog dvorišta na području tzv. Opatičke livade na Črnomercu nastavio provoditi svoj način upravljanja gradom bez konzultacije s građanima”, dodao je Klasić.

Iako su reciklažna dvorišta prijeko potrebna građanima Zagreba, Klasić kaže da pritom valja osigurati barem dva uvjeta – javno savjetovanje s građanima i pribaviti njihovu suglasnost te zakonski okvir, tj. tzv. “Pravilnik o načinu i uvjetima postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta – mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad”, koji je donesen u travnju prošle godine, a potpisao ga je gradonačelnik Bandić.

Klasić je objasnio da prilikom postavljanja reciklažnog dvorišta u Ulici Črnomerec nažalost nije udovoljeno ni jednom od tih uvjeta.

Okončanjem sudskog spora i vraćanjem zemljišta odnosno tzv. Opatičke livade u vlasništvo Grada Zagreba stanovnici Ulice Črnomerec, Mikulića i Frateršćice ponadali su se da će nakon 20 godina konačno dočekati izgradnju parka i dječjeg igrališta te time oplemeniti svoj kvart.

Ulica Črnomerec, koja povezuje u svojem produžetku cijeli kvart, infrastrukturno je zapuštena te ima samo djelomično uređen nogostup na jednoj strani kolnika kojim prometuju pješaci, a djeca Osnovne škole Medvedgrad na njemu čekaju javni gradski prijevoz.

Ulaz u novo reciklažno dvorište prelazi preko autobusne stanice i jedinog pločnika te ugrožava neposredno sigurnost i redovan tijek prometa kao i kretanje djece i pješaka, istaknuo je Klasić.

Tvrdi da su ‘takve ishitrene odluke’ gradonačelnika Bandića dovele do nezadovoljstva građana i propitkivanja predloženog riješenja Gradske uprave o postavljanju reciklažnog dvorišta.

IPAK JE BIO JAČI? Geofizički odsjek: ‘Potres u Zagrebu bio je jačine 2.4 po Richteru, epicentar u blizini Gračana’


Komentari