Stanovi u Zagrebu nikad skuplji: Struka misli da bi uskoro mogle pasti

Ilustracija, foto:Pixabay

Cijene stanova u Zagrebu dosižu rekordne iznose. U nekim dijelovima grada za kvadrat stana treba izdvojiti više od 2500 eura. Porast cijena nije preskočio ni manje nekretnine. Tako se u oglasniku može naći stan od 33 četvorna metra koji se prodaje za 98 tisuća eura.

Kako doznaje Dnevnik.hr, stambeni objekti u Hrvatskoj u godinu dana poskupjeli su za više od sedam posto, pri čemu je novogradnja poskupjela više od 10 posto. Stanovi su najviše skočili upravo u Zagrebu, više od 11 posto.

“Svi čekaju manje-više taj deveti mjesec i povećana je potražnja za nekretninama jer u tom periodu to mogu iskoristiti. Automatski su i veće cijene nekretnina zato što su i sami prodavatelji toga svjesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti, da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cijene”, objašnjava Antonija Mikšić iz agencije za nekretnine.

Mnogi iz struke ipak smatraju kako se tržište nekretnina trenutno nalazi u mjehuru koji bi se uskoro mogao ispuhati.

“Približavanje cijenama od 2500 do 3500 tisuće eura kakve su sad u novogradnji u Zagrebu potpuno su nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 posto, pogotovo u nekim dijelovima Zagreba. Činjenica je da su u posljednjih godinu i pol primjerice u prostoru oko Bundeka cijene nerealno rasle u nebo jer se otvorila Međunarodna američka škola, pa su ljudi očekivali da će tamo cijene najma otići u nebo”, kaže Denis Ćupić, koji se već godinama bavi nekretninama.


Komentari