Stanari Trnja pravo na ‘mrak’ imaju tek nakon 23 sata: Kazne su inače do 100.000 kuna!

FOTO: Pexels

Prije nešto više od godinu dana, u Hrvatskoj je na snagu stupio Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, no njegova provedba još nije moguća jer nisu doneseni prateći pravilnici, piše Večernji.

Cilj tog Zakona, koji je na snazi od 1. travnja 2019. zaštita je ljudi i okoliša od svjetlosnog onečišćenja iz umjetnih izvora svjetlosti. Osim toga, donesen je i kako bi se smanjila potrošnja električne energije za javnu rasvjetu. Njime među ostalim zabranjuje da se vanjskom rasvjetom osvjetljuju prozori i vrata stambenih objekata, postavljanje svjetiljki tako da one svijetle u horizont i iznad njega, a zabranjeno je i, primjerice, koristiti svjetlosne snopove usmjerene prema nebu ili prirodnom vodnom tijelu. Ako netko u prozore stambenih zgrada usmjeri reflektore s obližnjih sportskih terena, kao što je to primjerice slučaj na zagrebačkom Trnju, gdje stanovnicima zbog toga mrak pada tek iza 23 sata kad se ugase ti reflektori, nitko od nadležnih institucija ne poduzima ništa pa i onda kad se podnesu prijave. Za provedbu inspekcijskog nadzora ovog Zakona nadležan je Državni inspektorat te komunalno redarstvo.

U Državnom inspektoratu kazali su za Večernji kako je njihova inspekcija zaštite okoliša sukladno Zakonu o svjetlosnom onečišćenju prijavu u slučaju reflektora s Trnja dostavila na nadležno postupanje komunalnom redarstvu Grada Zagreba. Međutim, u zagrebačkom komunalnom redarstvu navode da oni ne mogu postupati po prijavama za svjetlosno onečišćenje jer još nije donesen pravilnik kojim bi trebali biti definirani parametri na temelju kojih se procjenjuje način uporabe rasvjetnih tijela. U redarstvu navode kako je u Zakonu navedeno da će ministar nadležan za zaštitu okoliša, pravilnike iz kojih prate Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenje donijeti u roku od 12 mjeseci od dana njegova stupanja na snagu, dok u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja pak tvrde da komunalno redarstvo mora provjeravati je li rasvjeta izvedena u skladu sa Zakonom. Navode pritom i da je nacrt prijedloga Pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima objavljen na portalu e-Savjetovanja 23. travnja 2020.

Nad prikupljenim podacima provedena je analiza i dani su odgovori te je savjetovanje okončano 4. kolovoza 2020. objavom Izvješća o provedenom savjetovanju. Pravilnik je u završnoj fazi izrade, a njegovo stupanje na snagu očekuje se do kraja rujna 2020. – poručuju iz Ministarstva. Dok se nadležne institucije ograđuju i prebacuju odgovornost jedna na drugu zbog neprovođenja zakona, tako očito i kazne zbog njegova nepridržavanja ostaju samo mrtvo slovo na papiru. A kazna za osvjetljivanje prozora i vrata vanjskom rasvjetom stambenih objekata iznosi od 25.000 do 100.000 kuna.


Komentari