STANARE GAJEVE MUČI I ODVOZ KOMUNALNOG OTPADA: ‘Bude li potrebno, otpad će se odvoziti i do četiri puta tjedno’

Sitana Omer

Stanari Gajeve muku muče s raskopanom ulicom, a ni odvoz komunalnog otpada nije manji problem.

Poručio je da se zbrinjavanje otpada neće riješiti ovaj tjedan, ali da će otpad koji se u Zagrebu proizvede biti zbrinut.

“Ekološku kulturu i svijest ljudi ne možete mijenjati preko noći. To se može samo u teoriji ili na Dnevniku, ako to netko izjavi. Ali svijet treba mijenjati korak po korak. U sljedećih mjesec dana imat ćemo točan i precizan broj mjesta na koja dolaze kamioni, zatim točan broj infrastrukture koja je tamo locirana. Imat ćemo točan broj podijeljenih posuda i kanti koje građani imaju. Smeće će se odvoziti točno s određenih mjesta gdje je to doista potrebno“, prokomentirao je Bandić.

>>>S PRVIM DANOM KOLOVOZA STIŽU NOVA PRAVILA: Mijenja se broj odvoza miješanog otpada

>>>NOVI NAČIN ODVOZA OTPADA ZGROZIO GRAĐANE: ‘Radije ću platiti par kuna više nego se gušiti u smeću’ (FOTO)

Najavio je da će se otpad odvoziti jednom, dva, tri ili čak četiri puta na tjedan, bude li potrebno.

“Dakle, za mjesec dana imat ćemo red s odvozom smeća, to će biti uređeno. Međutim, to je velik posao i ne može se odraditi u kratkom vremenu. Također, nadam se da će konačno nova Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša donijeti konkretan Plan za gospodarenje otpada u Hrvatskoj, Grad Zagreb na to čeka kao ozebli sunce zadnjih godina jer nam je u cilju da napokon postavimo dobar pročišćivač otpadnih voda i Centar za gospodarenje otpadom“, rekao je gradonačelnik i napomenuo kako je Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji je svoje odlagalište Jakuševac sanirao prema najnovijoj tehnologiji te uveo najmoderniji mehaničko-biološki pročišćivač otpadnih voda.

>>>ETLINGER I STOJAK U BORBI S DIVLJIM ODLAGALIŠTIMA: ‘Zagreb se guši u vlastitiom otpadu, a neki od toga sjajno zarađuju’ (FOTO)

>>>GRADSKI HSLS PROZVAO GRADONAČELNIKA: ‘Ovakav odvoz otpada ugrožava zdravlje, devastira prostor i stvara divlje deponije’

“Od nas se očekuje da napravimo mehaničko-tehnološku obradu u Centru za gospodarenje otpadom, ali mi to ne možemo napraviti bez Plana gospodarenja otpadom RH. Postoje pravila koja se ne mogu preskočiti. I zato se jako veselim konstituiranju Sabora, a idući tjedan konstituiranju nove Vlade jer je krajnje vrijeme da krenemo zajednički raditi, a što je u konačnici na dobrobit građana Zagreba i cijele Hrvatske“, poručio je.

>>>ZAŠTO UNIŠTAVATE ZAGREB? Jedna obitelj odlučila je da je livada odlično mjesto za istovar otpada i smeća (FOTO)

>>>GRAD SMEĆA: Novi raspored odvoza otpada i dalje stvara probleme (FOTO)

Dva su ključna problema u zemlji

Govoreći o procesu konstruiranja nove Vlade i Sabora i ulozi njegove Stranke rada i solidarnosti u svemu tome poručio je kako ne zna što to znači biti opozicija.

“Mi nikada nismo bili opozicija. Mi u Zagrebu smo uvijek za. Surađivat ćemo s Vladom na projektima koji su u interesu Grada Zagreba i cijele zemlje. To je sve ono za što se Stranka rada i solidarnosti uvijek zalagala. Naš prvi prijedlog Saboru će biti da se ljudima vrati novac za ovu godinu za školske udžbenike, a drugi naš prijedlog će biti na tragu demografske politike, riječ je o uvođenju instituta roditelja – odgajatelja. To su dva ključna problema u ovoj zemlji. Znanje, obrazovanje i demografija. Držim da nemamo većih prioriteta”, ocijenio je, piše zg-magazin.com.hr.

Poručio je da se u političkom smislu neće svrstavati na ničiju stranu, jer su na strani boljitka svakog građanina Hrvatske i prioriteta ove zemlje.

“Nema Hrvatske bez ljudi, a nema iskoraka Hrvatske u Europu bez znanja. Nažalost, to dosad od niti jedne vlade niije bilo prepoznato”, rekao je Bandić koji se nada da će nova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem to uvrstiti u prioritete.

Što se tiče stanara u Gajevoj ulici koji imaju problema s opskrbom toplom vodom, rekao je da je nalog predan i da će se pitanje tople vode riješiti za dan-dva.

“Neće stanari te ulice predugo čekati. Isto kao što je bilo riješeno u Dugoj odnosno Radićevoj ulici kad se preuređivala. I ne samo to, nego ćemo obrtnicima u Gajevoj refundirati gubitke koje proizvedu za ova dva mjeseca zbog obnove ulice. I radove ćemo ubrzati, radi se od 6 ujutro do 19 sati navečer, doista cijeli dan. Pa svi želimo da to sve što prije bude gotovo”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

>>>ZAGREB SE PRETVARA U VELIKO SMETLIŠTE: ‘Smetlari ne čiste ulice, gušimo se u otpadu’ (FOTO)


Komentari