STAN UŽASA Vlaga, plijesan i otpad padaju im iznad glave, čekaju da se stvari poprave

foto: Dnevno.hr

Vlaga, plijesan, poplave, strah od požara, ali i od strujnog udara – njihova su svakodnevica su za bračni par Višnju i Branimira Novaka koji žive na trinaestom katu jednog nebodera u zagrebačkoj četvrti Travno.

Kako piše Dnevno.hr, njihova agonija i ugroženo zdravlje, rezultat je nemarnih susjeda na 14. katu.

Godinama su gomilali raznorazni otpad, stakla su popucala i u njemu žive golubovi a zbog otpada na balkonu, voda ne može otjecati, već se nakuplja, uzrokujući time štetu obitelji Novak, ali i čitavoj zgradi.

Vlasnik problematičnog stana mrtav je već nekoliko godina, a 2018. preminula je i njegova nevjenčana supruga koja je okružena svim tim otpadom živjela iznad Novaka.

“Vlage, truleži i plijesni u našem stanu ima toliko da ih moramo usisavati sa zidova kako ih ne bismo udisali i tako se dodatno razboljeli”, rekao je Dnevnom.hr Branimir.

U više od 30 godina borbe sa susjedima iz pakla, Branimir i njegova supruga postali su plućni bolesnici zbog nehumanih uvjeta.

“Svi samo dođu, slikaju i kažu da će nešto učiniti. A nitko ništa ne čini. Mi još uvijek živimo u vlazi i plijesni i skupljamo vodu po stanu da ne curi susjedima ispod nas”, rekla je za Dnevno.hr supruga Višnja, kako su mediji o ovom slučaju pisali još 2018.

Svakom novom kišom, ovom paru voda donosi i otpad, to uključuje i plastične posude po cijelom stanu, padanje komada zida na tlo, probijanje vode kroz mjesta postavljena za struju, što nije samo odvratno, već i vrlo opasno.

Kroz struju nam curi voda. Strah nas je strujnog udara, ali i požara koji se može dogoditi”, priča nam Branimir Novak dok nas vodi kroz uništeni stan u kojem moraju živjeti jer nemaju drugi.

foto: Dnevno.hr

“Kada kiša pada dnevni boravak nam pliva u vodi koja probija kroz rupe na zidovima nastale zbog truleži do koje je dovela ustajala voda na smećem prekrivenom balkonu stana iznad nas.K roz struju nam curi voda. Strah nas je strujnog udara, ali i požara koji se može dogoditi. Od vlage su nam gotovo trule cijevi radijatora pa se bojimo jakih hladnoća koje bi dovele do pojačanog grijanja te pucanja cijevi i izlijevanja vode. Tada bi cijela zgrada imala problem”, pričao je Branimir za Dnevno.hr.

Nova godina, novi početak?

Drugi stan nemaju, pa tamo moraju ostati, ali stvari možda ipak budu krenule nabolje od nove godine, jer se u idućim mjesecima konačno očekuje rješenje ovog problema, vidljivog i na stubištu ispred stana punog otpada (gdje ustajala voda s balkona problematičnog prodire kroz zidove, uništava armaturu, a kroz rupe u zidovima stubišta možete vidjeti hrđavo željezo).

“Možemo Vam odgovoriti kako smo od strane novog upravitelja zgrade – društva K-index d.o.o. opunomoćeni za rješavanje problematike stana koji se neadekvatno održava, a zbog čega ispaštaju svi suvlasnici, pogotovo obitelj Novak koja živi neposredno ispod navedenog stana. U ovom kratkom roku od nekoliko mjeseci koliko se bavimo tom problematikom poduzeli smo više pravnih radnji, uspjeli smo identificirati i stupiti u kontakt s novim vlasnicima stana (nasljednicima) i dogovoriti se s istima da žurno obave sanaciju stana. Trenutno nam problem predstavlja činjenica kako su vrata stana zapečaćena, a MUP nam se još uvijek nije očitovao na upite zašto je pečat postavljen i kada će isti maknuti. Odmah po uklanjanju pečata, vlasnik stana se je obvezao spriječiti nastanak bilo kakve daljnje štete suvlasnicima i obitelji Novak. Željeli bismo samo napomenuti kako ovaj problem nije bio riješen preko 20 godina kod bivšeg upravitelja, a nadamo se da ćemo zajedničkim naporima sa sadašnjim upraviteljem društvom K-index d.o.o. uspjeti riješiti problem obitelji Novak i suvlasnika u roku kraćem od godinu dana od preuzimanja predmeta”, kazala je za Dnevno.hr odvjetnica Maja Buhin.

Pozitivnom razvoju događaja kumovao je i novi vlasnik zgrade te stupanje u kontakt s nasljednikom problematičnog stana.

Dnevno.hr je MUP-u poslao uput i zašto je pečat postavljen i kada će ga maknuti, ali odgovora trenutno nema.

Komentari