STAJAT ĆE UZ FONTANE: Zagreb će uskoro dobiti spomenik Franji Tuđmanu

Ideja i vizija kipara Kuzme Kovačića.

Grad Zagreb uskoro će dobiti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Nakon natječaja na koji su prijavljena 22 rada, odabrana su četiri jednako dobra da bi izbor na kraju pao na viziju kipara Kuzme Kovačića kojem će to biti treći spomenik predsjedniku Tuđmanu.

U svom će ateljeu splitski kipar Kuzma Kovačić uskoro raditi na spomeniku Franji Tuđmanu. Ideja mu je pokazati prvog predsjednika kao osobu koja je hrvatski narod povela u slobodu.

Radi se, dakle, o figuri predsjednika Tuđmana u iskoraku, pokretu prema naprijed, spomenik će imati svoju i dinamiku i statiku koju svaki kip mora imati“, rekao je kipar.

No, mjesto gdje će u Zagrebu spomenik biti postavljen još nije poznato, piše RTL.

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Spomenik uz fontane

Prvotna je ideja bila postaviti spomenik na Trgu koji nosi njegovo ime, ali to se neće dogoditi. Građani se dvoume oko toga treba li uopće podizati spomenik, a ako se radi, onda im se čini logično da bude na Tuđmanovu trgu.

Međutim, gradonačelnik Bandić je odlučio drukčije. Više od 4 metra visok kip doktoru Franji Tuđmanu najvjerojatnije će biti postavljen na sveučilišnoj livadi pored fontana.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik najavio je 3. veljače postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave.

Zajedno sa svojim sugrađanima na Lenucijevoj smo potkovi ostavili dio sebe. Ali ne smijemo se samo zadržati na fontanama. Veco (op. a. Većeslav Holjevac) dolje dočekuje ljude u grad. Na ledini između Lisinskog i Gradske uprave bit će Spomenik domovini, a između fontana i Spomenika domovini bi trebao niknuti hram, sad prvi put govorim ovu ideju, najzaslužnijem čovjeku koji je stvarao sa našim braniteljima suverenu i demokratsku Hrvatsku“, rekao je Bandić, a prenosi Zagrebancija.com.

Sve bi to bilo dio spomeničke Lenucijeve osi koja počinje sa spomenikom Većeslavu Holjevcu, pa preko Tuđmanova, kralja Tomislava, Strossmayerova i Šubića Zrinskog završava spomenikom Stepincu. Kipar Kuzma Kovačić tražio je još nekoliko mjeseci za doradu spomenika pa kip najvjerojatnije neće biti postavljen prije jeseni.


Komentari