‘STAJALI SMO NA ULICI I PLAKALI’ Skromna obitelj obnovila kuću nakon potresa, a onda je nestala u plamenu

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Od šoka jedva su govorili, a četiri dana nakon katastrofalnog požara koji im je progutao potresom načetu kuću, obitelj Budačić pokušava pronaći trunku optimizma da nastavi sa svojim životom. Njihov dom u Dankovcu “pojela” je vatrena stihija dok su Jadranka, Božo i njihov sin bili na poslu. Nakon poziva žurno su krenuli prema svome domu smještenom svega nekoliko kilometara od epicentra potresa koji je u ožujku prošle godine potresao Zagreb. No, tamo su ih dočekali vatrogasci koji su bili pri kraju gašenja. Ostali su nepomično stajati na ulici i gledati kako sve što su godinama gradili nestaje u plamenu.

Nevolje za skromnu obitelj počele su lani u ožujku kada su nakon potresa dobili crvenu naljepnicu. Naknadnim pregledom statičara zaključeno je da ipak mogu dobiti narančastu, što im je dalo nadu i snagu da ponovno krenu, gotovo pa ispočetka, pišu 24sata.

Obitelj se odmah bacila na posao, ogradila dom skelama i  držačima kako bi spriječili zidove od urušavanja, a potom su podigli i kredit te obnovili dobar dio kuće. Taman kad su radovi bili pri samom kraju dogodilo se ono što ni u najgoroj noćnoj mori nisu sanjali.

“Ne mogu vam opisati kakav je to tupi osjećaj, gledaš i ne vjeruješ da ničeg nema više. Susjedi i rođaci koji žive blizu, prije dolaska vatrogasaca, ručno noseći vodu pokušavali su barem malo zaustaviti vatru, no bilo je prekasno, plamen se više nije dao ukrotiti. Vatra je počela baš ovdje, na dijelu kuće u kojem smo privremeno živjeli nakon potresa”, rekla je Jadranka Budačić.

Obitelji ne preostaje ništa drugo, nego započeti sve ispočetka. Trenutačno žive kod rođaka koji žive u istoj ulici, kako bi bili što bliže kući.

“Obnovit ćemo je opet, a kad će to biti, sam Bog zna. Otpočetka smo bili skromna obitelj, nekad smo radili i dva posla kako bismo mogli ulagati u kuću i pružiti djeci sve što im je bilo potrebno”, tužno će Jadranka.

No ne gube nadu, uz sebe imaju vojsku dobrih ljudi koji su im spremni pomoći, samo se nadaju da će s vremenom imati dovoljno snage opet obnoviti sve od temelja.


Komentari