STABILAN GRADSKI PRORAČUN: Grad Zagreb je poduzetan i odgovoran grad

Instagram/@antonija_lotr

Grad Zagreb se pozicionirao kao značajan igrač i na financijskom tržištu što mu jača stabilnost i snagu.

Nakon što se na natjecanju koje je organizirao magazin Financial times ove godine Zagreb plasirao među top 10 europskih gradova budućnosti 2016/2017, Zagreb se ispred Hrvatske plasirao za nagradu EEPA (Europian Enterprise Promotion Awards) 2016. Sa motom- Grad Zagreb poduzetan i odgovoran grad, nizom mjera i aktivnosti za poticanje razvoja poduzetništva koje provodi gradska uprava, a kojima se svakodnevno svjedoči, postižu se i rezultati.

Da je Zagreb partner i istinska logistika poduzetnicima, kako malim tako i velikim, pokazuju i brojke u nedavno izrađenoj Analizi poslovanja poduzetnika Republike Hrvatske za 2015 od strane FINE. Ta analiza potvrđuje i dalje uvjerljivu financijsku snagu Zagreba kao hrvatske metropole.

Čak 35 tisuća poduzetnika od 106.569, odnosno njih 33% koliko posluje u RH je sa područja Grada Zagreba, a oni ostvaruju čak 51% ukupnog prihoda poduzetnika RH. Od 838.584 zaposlenih osoba kod poduzetnika u RH, njih 39% (330.102 zaposlenih) je zaposleno u poduzetništvu u Zagrebu. Nije zanemariva niti brojka od 12.242 obrtnika koji posluju u Zagrebu i koji dobrom dijelom doprinose razvijenom gospodarstvu u Gradu.

Taj partnerski odnos gradske uprave i poduzetnika doprinosi i stabilnom gradskom proračunu čije je ostvarenje u 2015 na razini 6,36 milijardi kuna, a ako tome pribrojimo prihode Grupe Zagrebački holding koji je u 100%-tnom vlasništvu Grada Zagreba, u opticaju je značajnih 11,8 milijardi kuna. Time se Grad Zagreb pozicionira kao značajan igrač i na financijskom tržištu što mu jača stabilnost i snagu.

Tablica: Podaci iz Analize poslovanja poduzetnika RH za 2015.

Screenshot Zagreb.hr
Screenshot Zagreb.hr

Više o Analizi financijskih rezultata poslovanja poduzetnika Grada Zagreba u 2015. možete pogledati na www.zagreb.hr


Komentari