SRETAN ROĐENDAN GRADONAČELNIČE! Bandićev put od hercegovačkog sela do zagrebačkog čela

Screenshot: Facebook

Ambiciozni Milan Bandić došao je iz malog hercegovačkog sela, na čelu Zagreba već kormilari zadnjih 16 godina.

Voljeli ga ili ne voljeli, morate priznati kako je Milan Bandić kao politički lik, jedan jedini i neponovljiv. Rođen je u zasoku Bandića Brig, Cerov Dolac, Donji Mamići, općina Grude 22. studenog 1955.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Uz učenje čekao ga je i naporan fizički rad. Radio je na istovaru šećera i ugljena te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Zarada je bila solidna i to mu je omogućilo namaknuti novaca kako bi mogao vraćati studentski kredit. Tih studenskih dana upoznao je i svoju buduću suprugu Vesnu na plesu u Studenskom centru. U tom će se braku kasnije roditi i kćerka Ana Marija.

Po završetku fakultetskog školovanja odslužio je vojni rok te se zaposlio u zagrebačkom Ledu. U samom početku fakultetska diploma nije mu odveć pomogla dobiti bolje radno mjesto te je prvi Bandićev posao bio rad u hladnjači na -25°C. Nakon šest mjeseci uspio je dobiti radno mjesto u uredu.

Politička karijera puna afera

Godine 1983. prebacio se u Općinski komitet Saveza komunista Peščenice. Zaposlio se kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ. Tamo je imao i dosta protivnika. Prigovarali su mu da je premlad te da nikad nije u uredu, nego stalno na terenu. Kako je bio komunikativan, imao je i svoje zaštitnike.

Nije se ispisao iz SKH, stranke koja je ubrzo postala SDP. 1993. postao je tajnik Gradskog odbora SDP-a. 1995. bio je na listi Zdravka Tomca koji se kandidirao na Peščenici. Bandić je kao vijećnik ušao u Gradsku skupštinu. Dvije godine kasnije, 1977. postao je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Došavši prvi puta na mjesto gradonačelnika, Bandić je prouzročio prvu aferu zaposlivši 14 savjetnika što je grad Zagreb dodatno koštalo oko 150 tisuća kuna na mjesec. Tri godine kasnije (2000.) na izvanrednim izborima izabran je za gradonačelnika Zagreba, a koalicija kojoj je na bio na čelu na izborima je osvojila 52% glasova. Od 1995. je vijećnik u Skupštini grada Zagreba, a 2000., za vrijeme trećeg mandata u Gradskoj skupštini, izabran je za gradonačelnika što ostaje sve do ožujka 2002. godine, kada daje ostavku radi afere proizašle nakon njegovog neuspješnog pokušaja podmićivanja policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola.

Godine 2005. i 2009. je unatoč tome ponovno izabran za gradonačelnika. Do objave kandidature za predsjednika Hrvatske 5. studenog 2009. bio je član Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), predsjednik Gradske organizacije SDP-a u Zagrebu i član Glavnog odbora i Predsjedništva stranke. Objavom kandidature automatski je izbačen iz stranke.

Uz ime Milana Bandića vezale su se brojne kontroverze. Protiv njega je do njegove predsjedničke kandidature (studeni 2009.) predano preko 250 kaznenih prijava. Krajem 2011. se Bandić bez uspjeha na svojoj listi natjecao na izborima za Sabor. U proljeće 2013. je, međutim, na ponovno izabran za gradonačelnika, a nezavisna lista pod njegovim vodstvom porazila SDP koji je Zagrebom bio vladao od 2000. godine.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bandić je uhićen 19. listopada 2014. pod sumnjom da je počinio više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada Zagreba.[ [/box]

Godine 2015. je Bandić osnovao stranku Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti koja okuplja njegove pristaše. Ona je na izborima 2015. nastupila samostalno i osvojila nekoliko zastupnika, te je imala značajnu ulogu u sastavljanju vlade Tihomira Oreškovića, ali i događajima koji su 2016. godine doveli do njenog pada.

>>>BANDIĆ ZAPOČEO KAMPANJU: Ovaj potez mogao bi vas začuditi (FOTO)

 

Sada ga čeka nova kampanja za gradonačelnika, iako bi se moglo reći da ona nikada ne prestaje. Vječno ‘”delanje” još je jedna karakteristika njegovog političkog angažmana.

Popisali smo neke od njegovih najboljih izjava

Bilo je tu brojnih afera, kumovanja i sumnjivih poslova koji mu se stavljaju na teret, Uskok je kucao na njegova vrata u nekoliko navrata. No, danas smo, zbog rođendana, odlučili zaobići taj dio i malo se razveseliti  uz njegove čuvene izjave.

“A kaj bi Bandić kao Batman 24 sata, 16 sati sam na ulici, 24 ne mogu bit – s dva pištolja i dvije puške hodao i gledao što tko radi po gradu?”

.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

“Mene se može jedino zaustaviti da me satre auto, ne dao Bog, a ja se nadam da neće jer nisam nikome u životu zla napravio.”

“Diplomirao sam na Fakultetu političkih znanosti i odslužio vojsku, nakon čega sam, prije nego što sam našao posao, primljen u Savez komunista. Što sam drugo mogao kao diplomirani politolog.”

“Meni je malo falilo da postanem svećenik. Ja bih to savršeno radio. Da sam postao svećenik, ne bih na tome ostao. Bio bih biskup. Sto posto.”

“Poručio bih svojim kritičarima i u SDP-u i izvan njega da kada govore o mojim manama, imaju u vidu da ja nisam savršen čovjek. Da sam savršen, bio bih negdje drugdje, a ne na zemlji. Međutim, i tako nesavršen i svjestan svoje nesavršenosti, za razliku od nekih drugih, još sam uvijek najbolji.”

>>>OSEBUJAN LIK POLITIČKE SCENE: Zbog čega Bandić još uvijek ima najveću potporu birača?

“Ja znam da sam ja kriv i kad golub crkne na Jelačić placu.”

Gradonačelnik je otkrio kako se svidjeti damama: Biti cool, to znači biti frajer, nekoga istući. Koje žene vole šonju!? Oćete mi reć, profesori? Jel vole žene šonju? Jer vole frajera, fakina, koji iza sebe ima najmanje pet do deset tuča. I to sa teškim ozljedama ako je moguće! Da je veća šljiva, rekao je.

FOTO: Mario Vitas/Hrvatsko-češko društvo
FOTO: Mario Vitas/Hrvatsko-češko društvo

“Rim ima 240 fontana, a Grad Zagreb pet i pol. Plus, ovo neće Bandić odvesti doma svojoj majci, nego to ostavlja ljudima. Valjda zaslužuju nakon 110 godina Zagrepčani da se napravi fontana.”

“U Hrvatskoj nema čovjeka s većim referencama, energijom, znanjem, vizijom, širinom od Milana Bandića”, pohvalio se gradonačelnik.

Gradonačelniče, sretan 61. rođendan!

>>TAJNA BANDIĆEVE SUPRUGE: Zašto Milan svoju Vesnu ne pokazuje u javnosti?

>>> 5 RAZLOGA zbog kojih je Milan Bandić u Zagrebu nepobjediv

>>> USKOK podignuo optužnicu protiv MILANA BANDIĆA u aferi AGRAM

 


Komentari