Sramotno! Vandali izveli ‘akciju’ u centru grada

Facebook / Perforacije festival
Umjetničku instalaciju, koja je trebala ukazati na svakodnevno uništavanje šuma, uništili su vandali. Instalacija je bila postavljena u samom centru, na trgu J.J. Strossmayera.
Ogorčeni ovim činom, organizatori festivala Ganz nove Perforacije poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.
“U okviru festivala Ganz nove Perforacije na Trgu J.J.Strossmayera (iza HAZU) kod skulpture Josipa Juraja Strossmayera je preko vikenda postavljena instalacija Slušaj šume! hrvatskih umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića. Riječ je o umjetničkoj intervenciji u javni prostor koja je upućivala na probleme deforestacije i nestajanja šuma. Projekt se oslanja na interakciju i sudjelovanje građana te potiče šire razumijevanje važnosti šuma i biljaka u eko-sustavu.

Na prostornu intervenciju nadovezuje se i iznenadna zvučna kompozicija (uzbuna) koja se svakih pola sata širi parkom i kroz seriju malih diverzija poziva građane da se preko QR koda povežu s web stranicom, da se uključe i postanu čuvari šuma, staništa, prirode. Slušaj šume! inspirira se biljnim svijetom i njegovom logikom funkcioniranja koja se vodi dijeljenjem informacija i slušanjem drugoga i svoje okoline.

No, prema izjavama očevidaca, jučer je 7 mlađih osoba između 13 i 15 sati vandaliziralo i uništilo ovu instalaciju te su u crnim vrećama koje su donijeli sa sobom odnijeli umjetnički rad (150 ručno izrađenih cvjetova s qr kodom i jedno malo stablo). Dio instalacije bio je lancem i lokotom privezan te su iste prerezali rezačem za metal, što znači da je sve bilo unaprijed planirano i organizirano.

Vandali su prijavljeni policiji, a s obzirom da se sve odvijalo pred nadzornim kamerama ispred HAZU-a, vjerujemo da će počinitelji biti pronađeni i da će šteta biti nadoknađena. Ovakav agresivni čin prema umjetničkim radovima te ekološkim aktivističkim intervencijama su apsolutno neprihvatljive i pozivamo nadležne službe da revno ispitaju okolnosti koje su dovele do ovog kriminalnog djela u samom centru Zagreba.

Festival Ganz nove Perforacije večeras završava svoj zagrebački dio programa – upravo na mjestu uništene instalacije, na koje pozivamo građane da u suradnji s umjetnicima iznova izrade instalaciju.

Pridružite nam se zato u 20 sati na druženju s autorima te na koncertu Muzika biljaka Maje Krapec. Pomoću specijalnog uređaja koji spaja na biljke, Maja od svake biljke dobiva autentične i jedinstvene glazbene tonove. Zanima vas kako zvuče hrast lužnjak ili bukva, kakvu glazbu sklada tisa, a kako komunicira breza odnosno crni bor? Pitate se je li to uopće moguće, i ukoliko jeste, na koji način biljke skladaju glazbu? Dođite i provjerite!”


Komentari

loading...