Sramotne ‘ispričnice’ gradskih vijećnika za jednu sjednicu mjesečno: Rad za javno dobro ili život na račun građana?

FOTO: Dražen Komar

Grad Zagreb organizirao je edukaciju vijećnika u mjesnim odborima i gradskim četvrtima koji su tražili “ispričnice” za jednu sjednicu mjesečno na kojoj moraju prisustvovati da bi dobili cijelu vijećničku mjesečnu naknadu. Na toj je edukaciji prisustvovao je i jedan mostovac, koji je kazao kako je većina vijećnika bila zabrinuta samo za svoje naknade.

Naime, kako je kazao, velik broj vijećnika nije bio ni upoznat s odlukom Gradske skupštine da naknade ovise o njihovom prisustvovanju na sjednicama vijeća: ako vijećnik u jednom mjesecu ne prisustvuje sjednici, dobit će pola naknade, a ako tri mjeseca za redom ne prisustvuje sjednicama, tek tada ne dobiva cijelu naknadu za treći mjesec i svaki sljedeći u kojem se ne pojavi na sjednici.

Podsjetimo, krajem svibnja ove godine, netom prije lokalnih izbora, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova su podržali odluku o povećanju naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Naknade predsjednicima vijeća gradskih četvrti povećale su se sa 7180 na 7750 kuna bruto, potpredsjednicima vijeća s 3591 kuna na 4275 kuna bruto, a članovima vijeća s 2426 kuna na 2635 kuna bruto. Predsjednicima vijeća mjesnih odbora naknade su se povećale s 1602 kune na 3875 kuna bruto, potpredsjednicima vijeća s 800 kuna na 1937 kuna bruto, a članovima vijeća s 486 na 1162 kune bruto. Predsjedniku, potpredsjedniku ili članu vijeća koji u tijeku mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća isplatit će se 50 posto iznosa naknade. Predsjedniku, potpredsjedniku ili članu vijeća, koji tri uzastopna mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća neće biti isplaćena naknada za treći i svaki daljnji mjesec u nizu u kojem nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća.[/box]

Zagrebački MOST pitao je građane znači li ovo rad za javno dobro ili život na račun građana.

Treba li napominjati da su sjednice obično jednom mjesečno i da su naknade značajno podignute prije prošlih lokalnih izbora? Mnogima je i ovo vrlo popustljivo pravilo bilo previše, pa su tražili da se uvedu ispričnice, odnosno opravdani izostanci, kako bi ne bi izgubili naknade. Očito im nije bilo jasno da odluke Gradske skupštine može mijenjati samo Gradska skupština.

Ova crtica pokazuje da mnogi vijećnici malo znaju o poslu koji rade i za kojega ih plaćaju Zagrepčani, ali se znaju baviti sami sobom i svojim naknadama. Tu se postavlja pitanje kako pošteno vrednovati vijećnike koji zaista rade svoj posao, i kako pravilno razlikovati marljive vijećnike od neradnika?

Vijećnike ne plaćaju gradonačelnik, Gradska skupština niti bilo koja politička stranka. Oni su plaćeni novcem svih Zagrepčana i zato je još više potrebno znati kako se naš novac i na koga troši. Što vi mislite?”, piše MOST nezavisnih lista – Zagreb.


Komentari