‘SRAMOTA ZA GRAD, JEDAN ŠALTER NA STO LJUDI’ Zagrepčanka bijesna zbog reda pred policijom na Črnomercu, evo što kažu u PUZ-u

Foto: Zagreb.info

Vađenje osobnih iskaznica i putovnica, promjene prebivališta i druge administrativne formalnosti nerijetko znaju zadavati glavobolje građanima.

Dok se domaća birokracija nerijetko kritizira kao prespora, posebno nezadovoljstvo vrije kod stanovnika Črnomerca, među kojima je i naša čitateljica, a koji su tamošnje vođenje dokumentacije ocijenili katastrofalnom.

“Preselili iz Petrinjske u postaju Črnomerec. Rade do 14 sati, s tim da im je pauza od pola 11 do 11. Vani čeka po stotinjak ljudi, radi jedan šalter, a od tih ljudi ima invalida i starijih. Svi čekaju i vrlo su strpljivi, do kada ne zna se!”, rekla nam je nezadovoljna čitateljica.

Foto: Zagreb.info

Smatra kako bi za vrijeme pauze trebalo zamijeniti službenika, kako bi se smanjio red, a nezadovoljna je i što, kad ih se nazove, tvrdi, službenici govore da su na pauzi i do nikoga se ne može doći. Još gore je, naglašava nam čitateljica, što pauzu i produže.

“Ukratko usluga upravnog sustava MUP Črnomerec je sramota za grad Zagreb. Ponavljam, sav zapadni dio ide u tu postaju jer moraju. Pod zapadni dio spadaju svi kvartovi od Črnomerca do Zaprešića pa sad zamislite kako se radi! Radno vrijeme im je od 07:14, mislim da je to više nego sramota za nas građane”, sročila je čitateljica svoje nezadovoljstvo.

Kako pauzama, tako i time što, navodi, jedan šalter radi  sve od mijenjanja osobne do ostalih upravnih postupaka.

PUZ: Žalimo zbog dugog čekanja

O svemu smo upitali i Policijsku upravu zagrebačku (PUZ).

Dok su se prije četiri godine zahtjevi za osobne isprave provodili isključivo  u Petrinjskoj 30, građani danas takvu birokraciju mogu obaviti i u Heinzelovoj 98, II. policijskoj postaji Črnomerec i VI. policijskoj postaji Novi Zagreb.

“Prilikom otvaranja po dva šaltera u policijskim postajama na Črnomercu i u Novom Zagrebu, namjera nam je bila prvenstveno omogućiti starijim građanima da u blizini svoga doma riješe neku upravnu radnju iz nadležnosti MUP-a”, kazali su iz PUZ-a.

Ipak, treba naglasiti, kako je vidljivo na PUZ-ovim stranicama, da se u trima novootvorenim postajama osobne iskaznice mogu izvaditi samo u redovnom postupku, dok se za onaj žurni i dalje treba ići u Petrinjsku. Isto vrijedi i za putovnice.

Črnomerec i Novi Zagreb su prema tim podacima, otvoreni od 7 do 14 sati, dok Petrinjska i Henizelova imaju dulje radno vrijeme, od 7 do 20 sati.

Suočeni s upitima o gužvama na Črnomercu, navode kako iskazuju “puno razumijevanje, ali i žaljenje zbog duljeg čekanja”.

Foto: Zagreb.info

“Iako ulažemo napore u smislu unutarnje reorganizacije rada te poduzimamo razne mjere kako bismo bili efikasniji, to na žalost ponekad ne uspijevamo jer je nemoguće predvidjeti broj stranaka koje nam se dnevno obraćaju u svrhu rješavanja njihovih zahtjeva, a pored toga postoje i brojni drugi objektivni razlozi za koje građani ne znaju, a koji utječu na nesmetano odvijanje poslovnih procesa i na žalost izazivaju negativnu percepciju o našem radu”, komentirali su iz PUZ-a.

Dodali su i kako, iako su mjere s koronavirusom u Hrvatskoj maknute, kako pandemija i dalje otežava administrativni rad u veleposlanstvima i konzularnim uredima koje Hrvatska ima u drugim zemljama.

“Rade sukladno mjesnim prilikama zemlje na čijem se području nalaze te velik broj hrvatskih državljana koji borave u inozemstvu ne može ili otežano obavlja određene poslove vezane uz izdavanje isprava ili reguliranje prebivališta odnosno velik broj građana se odlučuje navedene poslove (za koje nije propisana isključiva mjesna nadležnost) obaviti u Republici Hrvatskoj i to najčešće u Policijskoj upravi zagrebačkoj”, kazali su iz PUZ-a.

Dok je otvaranje više postaja prema izdavanju osobnih i putovnica korak naprijed, gužve su i dalje postojane, što ipak pokazuje kako brzo rješavanje birokratskih poslova i dalje ostaje izazov u gradu.

Dok se u Petrinjskoj i Heinzelovoj čekanje lakše izdrži zbog aplikacije redomat, kojom se mogu pratiti prozvani brojevi i šalteri, PUZ navodi kako se ta aplikacija kontinuirano nadograđuje, pa bi uz malo sreće, mogla olakšati i gužve ispred Črnomerca i Novog Zagreba.


Komentari