SRAMOTA SVIH ODGOVORNIH Treću zimu nakon potresa Vera se tušira kod susjede, Ivica kaže da nitko iz Grada s njim nije kontaktirao

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Dok će većina nas Božić dočekati u toplini svog doma, dio građana će još jedan blagdan provesti u iščekivanju obnove. Hrvatsku su pogodila dva velika potresa, na zagrebačkom i petrinjskom području, a učinilo se vrlo malo.

Jedan od najvećih objekata koji su završili s crvenom naljepnicom je zgrada u Ulici Miroslava Kraljevića 11 u Sisku, a njeni će stanari i ovu zimu boraviti u stambenim kontejnerima. Udruženi, stanari su se sami organizirali i nabavili kontejnere ili su se pobrinuli za drugi alternativni smještaj te ostali uz svoju zgradu.

Jedan od njih je i Slobodan Caljuga koji s obitelji živi u kontejneru. Za Večernji je otkrio kakav je život u tom modulu. Hladnoća je samo jedan od problema tijekom zime, a najviše ga brine što će biti s njihovom zgradom jer o tome se ništa ne zna.  Kaže da je vlasnik jednog od stanova umro pa ne mogu napraviti ni elaborat jer nemaju suglasnost tog stanara. Zbog toga čekaju da stan pripadne Gradu kako bi mogli nastaviti dalje.

U sličnoj je situaciji i Fatima Kandžić koja također živi u kontejneru sa svojim mužem. Kada će se zgrada obnoviti, nije poznato. No, nije samo teško ljudima na području Sisačko-moslavačke županije.

Neki će Zagrepčani već treću Novu godinu dočekati u improviziranom domu. Vera Lukaček iz Sesveta u 2020. godini ostala je bez supruga, a sad u kontejneru živi sama.

“Moram priznati, osjećam se zapostavljeno i zaboravljeno jer je prošlo već toliko vremena od potresa, a ništa se nije promijenilo. Dobila sam još u svibnju rješenje da će mi rušiti kuću, i sagraditi zamjensku, ali još čekam”, ispričala je ova 61-godišnjakinja za Večernji.

Koliko je život u kontejneru težak, svjedoči činjenica da se Vera mora tuširati kod susjede jer ona ima samo kemijski WC. Usprkos tomu, ona ne gubi optimizam te će u ovo blagdansko doba svoj improvizirani dom okiti prigodnim ukrasima.

Zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji, Ivica Derežić iz Čučerja živi u dvije mobilne kućice. Iz Grada ih nitko nije kontaktirao, tvrdi, pa će i ove blagdane provesti u nadi da će se obnova pokrenuti u 2022. godini.


Komentari