‘SRAMOTA I SKANDAL’ Nakon Filipovića i Petek optužuje Upravu Holdinga da želi otpustiti trudnice i majke

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Gradski zastupnik Renato Petek (SDP), koji je ujedno skupštinski partner Možemo!, objavio je na svom Facebook profilu slike  dokumenta Uvrštavanje zaštićenih skupina – Čl. 34. i Čl. 151. Zakona o radu. U tom dokumentu sindikatima se predlaže davanje suglasnosti za uvrštavanje trudnica, žena koje koriste rodiljni dopust, radnicima i radnicama koji koriste roditeljski i posvojiteljski dopust u kolektivni višak radnika.

Također, navodi se u dokumentu, da su u višak radnika uključeni i oni koji rade na pola radnog vremena zbog brige i njege djeteta, majke koje doje dijete i dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena zbog brige o djetetu  s težim smetnjama u razvoju.

“Sramota i skandal Uprave Holdinga zbog izostanka empatije i osjetljivosti prema trudnicama, rodiljama, osobama koje skrbe za djecu s teškoćama u tzv. planu otpuštanja radnika! Nažalost, točna je informacija da se u dopisu Holdinga sindikatima nalazi i popis s imenima i prezimenima (GDPR?!) zaštićene skupine u koje ulaze trudnice, osobe koje su na porodiljnom dopustu, koje koriste rodiljni i ini dopust, te osobe koje rade s polovicom radnog vremena radi brige i njege djece s teškoćama. Uprava traži od sindikata suglasnost da se iste otpuste kao kolektivni višak. Ako je javnost u nekom trenutku provedbe revidiranja mjere roditelj odgojitelj imala osjećaj da je sve provedeno bez senzibiliteta, empatije i razumijevanja pozicije onih na koje se odluka odnosi, što je tek ovo? Zakon o radu u člancima 34. i 151. jasno propisuje prava i mogućnosti otkazivanja ugovora tzv. zaštićenim skupinama radnika. SDP nije bio upoznat niti konzultaran o ovom ‘planu restrukturiranja’ što je jučer potvrdio i Viktor Gotovac, predsjednik SDP-a Grada Zagreba. Činjenica je da se o tim temama ne odlučuje na razini Gradske skupštine gdje smo partner Klubu Možemo! već je to isključiva odgovornost izvršne vlasti tj. gradonačelnika kao predstavnika vlasnika i to treba poštivati”, napisao je u objavi na Facebooku.

Također, napisao je i da se “godinama zalaže za uvođenje reda i smanjenja broja radnika na pozicijama svima nam očitih viškova u administraciji, a pogotovo rukovodećim mjestima u Gradu, Holdingu i ostalim trgovačkim društvima sukladno ZOR-u i Kolektivnom ugovoru, te prema prihvatljivim kriterijima. Ono na što upozoravam od prvog dana rada nove izvršne vlasti u Gradu je i potreba za promjenom modela komuniciranja unutar sustava, kao i prema javnosti. A ta je promjena nažalost izostala, u nekim je segmentima komunikacije lošija nego u vrijeme Bandićeve administracije.”

“Brojni su građani očekivali i dali bi snažnu potporu rješavanju radnih mjesta onih koji su došli na njih po babi i stričevima, za ona mjesta koja su izmišljena za prijatelje i političke partnere, koordinatore ničega, voditelje projekata koji ne postoje itd. sve na brutalnim plaćama i s koeficijentima daleko iznad 4,2, za što se treba dobiti suglasnost sindikata pri zapošljavanju. A sada je jedan od ciljeva savjetovanja riješiti se trudnica i majki koje brinu za djecu s teškoćama u razvoju” kritizira Petek.
Zaključio je objavu s kritikom upućenoj komunikaciji gradonačelnika sa Skupštinom:
“Već tri mjeseca kao zastupnik građana inzistiram dobiti od Holdinga Plan rada, strateški okvir te glavne aktivnosti razvoja trgovačkog društva, kao i dokumente o restrukturiranju. Za sada, potpuno neprimjereno i netransparentno, niti jedan od tih dokumenata nije dostupan zastupnicima Gradske skupštine, pa time niti javnosti.”

Oglasio se i Filipović

Podsjetimo, slično je u emisiji Otvoreno izjavio HDZ-ovac Davor Filipović. On je kritizirao gradonačelnika Tomislava Tomaševića i poručio da je on “preuzimajući funkciju gradonačelnika Zagreba, trebao analizirati postojeće stanje, prezentirati viziju da se zna u kojem smjeru će Holding ići u sljedećih 5 ili 10 godina i tada krenuti u izradu nove organizacijske strukture, napraviti sistematizaciju radnih mjesta, vrednovanje radnih mjesta i uvesti sustav nagrađivanja”. HDZ-ovac je poručio i da su u dopisu upućenom Sindikatu navedena imena roditelja i trudnica koji rade 4 sata i traži se da se te ljude otpusti.


Komentari