SRAMOTA! Bandić se sveti neprijateljima preko leđa potrebite djece i invalida

Ispaštaju ni krivi ni dužni, zbog nečijeg hira.

Prosvjetno kulturna i humanitarna udruga BK VELEBIT“, udruga je od koje prima pomoć oko tisuću štićenika te oko osamdeset i pet djece s posebnim potrebama koja u istom prostoru pohađaju različite radionice obrazovanja i socijalizacije. Ova udruga iste prostorije koristi već 13 godina, na adresi Trg bana Josipa Jelačića 15, a sada im je došla ovrha pokrenuta od strane Grada, a koja se sprovodi od strane Odvjetničkog ureda Hanžeković.

15184065_1618550331774685_1034185154_o

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Naime, potpisan Ugovor s Gradom vrijedio je do 2015. godine kada je Udruga zatražila njegovo produljenje. Međutim, Grad ih je odbio s nepravovaljanim obrazloženjem, na što se Udruga žalila. Za cijelo to vrijeme uplatnice iz Grada uredno su stizale, a Udruga ih je uredno plaćala, kao i sve ostale račune koji im dolaze. [/box]

“Radi se o dvjestotinjak djece koji kontinuirano ili povremeno dolaze u prostore udruge i oko osamsto korisnika humanitarne pomoći koji imaju pravo tri puta mjesečno dolaziti po hranu ili garderobu. Ono što mi želimo jest da udruga nastavi funkcionirati jer radi dobru stvar. U potpisanom Ugovoru stoji da Udruga ima pravo koristiti prostorije do trenutka dok Grad ne zatraži iseljenje.”, priča nam Iva Šušak, voditeljica udruge.

Pri isteku ugovora Grad im je isti odbio produžiti, međutim obtrazloženje odbijenice stvorilo je problem. Obrazloženje je u potpunosti neistinito.

“Nama taj ugovor nije produžen, odnosno istekao je 2015. godine. Mi smo prostorije nastavili koristiti te smo zatražili produljenje ugovora, međutim odbijeni smo pod obrazloženje da je osoba zadužena za zastupanje, Josip Pil, osoba  protiv koje se vodi kazneni postupak. To je problem jer osoba ovlaštena zastupanje nije Josip Pil, nego Nevenka Borjan.”, objašnjava naša sugovornica.

Obrazloženje iz Grada potpuno je neutemeljeno

Naime, Josip Pil nema nikakvu praktičnu funkciju u Udruzi, nego je volonter. Brine se za pse Udruge, pomaže pri prikupljanju humanitarne pomoći te je na usluzi Udruzi sa svojim kontaktima i poznanstvima.

“Na snazi je novi Pravilnik koji gradske prostore dodjeljuje prema natječajima. Mi smo već dugo ovdje, odnosno 13 godina te ispunjavamo sve uvjete i trebali bismo imati pravo prednosti. Naša Udruga radi već dugo, dugi niz godina dobivamo i novce preko projekata od Ministarstva obrazovanja, kao i Ministarstva socijalne politike. Mi svi zaposleni ovdje osobe smo s invaliditetom, došli smo preko mjera za zapošljavanje ili nekih projekata. Ako Udruga nestane mi ćemo moći sjediti doma.”, priča nam Iva.

U udruzi je zaposleno 8 osoba s invaliditetom, svi visokoobrazovani i puni entuzijazma za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. A njihove usluge besplatne su za sve. Ondje dolaze roditelji bez novaca, no sa željom da pomognu svom djetetu.

“Mi smo najteže zapošljiva skupina. Svi smo osobe s invaliditetom, mahom žene, a neke i starije životne dobi. Dakle, višestruko osjetljive skupine. Ne vidim osnove da se ovoj Udruzi uzima prostor ako prosperira, radi, vide se rezultati, imamo čiste račune…”, objašnjava Iva.

Čak je novim Pravilnikom predviđeno da Udruge koje su u istom prostoru već 5 godina, mogu dobiti produženje ugovora o korištenju prostora bez natječaja.

15231718_1618550098441375_1393112371_o

Da bude veći apsurd, rješenje o napuštanju prostora, odnosna ovrha iz odvjetničkog ureda Hanžeković, stigla im je u sred školske godine, a njihov primaran rad jest rad sa djecom s poteškoćama u razvoju i osobama koje su došle preko Centra za socijalnu skrb.

“To su osobe koje više nemaju gdje! U sred školske godine takvim se osobama oduzima potpora! Humanitarnu pomoć će ljudi već nekako dobiti, no ta djeca nemaju gdje doći! Tu dolaze roditelji koji nemaju novaca za platiti 350kn sat logopeda. Naš Grad bi se trebao pobrinuti za najosjetljivije skupine društva, Grad koji tvrdi da su mu građani bitni. Mi nikome ne smetamo. Zašto uostalom Grad, ako mu je ovaj prostor toliko važan, prošle godine kad nam je istekao Ugovor nije ponudio neki drugi prostor?”, pita se Iva.

Što ustvari stoji iza spora s Josipom Pilom?

Josip Pil, zvan Braco, poznaje Milana Bandića već 40 godina, kaže, a iza ove nagle ovrhe stoji njegova osobna osveta samom Braci. Međutim, pita se, zašto baš preko leđa humanitarne Udruge i same djece koja su korisnici pomoći i usluga koje Udruga pruža?

14976014_1618550185108033_430632506_o

“Ne znam što bih rekao. Udrugu vodi profesorica Iva Šušak. Ja sam ovu udrugu osnovao 1993., kao Belot klub Velebit. Mi smo organizirali  turnire u beli i tako prikupljali novac kojim smo kupovali ono što je ugroženima potrebno. Još ’93. sam želio Udrugu kako ona izgleda danas. Ja sam dijete iz doma i cijeli svoj život sam posvetio takvoj djeci. Nevenka Borjan je napravila Udrugu kakva ona jest sad. Ovdje dolaze djeca s poteškoćama s kojima zaposlenici rade.”, priča nam sam Josip PIl.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Sporni prostor udruga je dobila 2003. godine kada su dobili i ugovor na jednu godinu. Međutim, od 2004. godine do 2011. Udruga nije imala ugovor, iako su prostor uredno plaćali. Na uplatnicama koje su plaćali navodi se “temeljem ugovora o najmu”, a iz Grada nikakav ugovor nisu dobili u ovom periodu. Dapače, sam gradonačelnik uvjeravao je Pila da se ugovor automatski obnavlja svake godine.[/box]

“Profesorica Borjan tada je inzistirala na ugovoru od 4 godine, a ja sam tada i smijenjen s mjesta osobe za zastupanje. Ugovor smo nakon njenog inzistiranja i dobili, do 2015. godine”, priča nam Pil.

Naime, 2011. kada je ona došla u udrugu, da bi uopće mogla konkurirati za novac preko projekata trebao joj je dokument tj. Ugovor o zakupu. Tada su i nju uvjeravali da joj to ne treba, no inzistirala je  jer su imali sva prava dobiti legalan ugovor. Grad im izdaje novi Ugovor za zakup za udrugu na 4 godine.

Taj jeUugovor 2015. u rujnu istekao i Nevenka Borjan podnijela je u roku zahtjev za produženje. Kako smo već napisali  prostor im nisu htjeli produžiti, jer se “protiv osobe za zastupanje (Josipa Pila) vodi kazneni postupak“. Međutim, to nije bilo točno, protiv Pila tada nije bio nikakav kazneni postupak u tijeku, niti je bio osoba za zastupanje, što je Pil dokazao i dokumentacijom.

Kako je Pil Bandiću “stao na žulj”?

Jedna kaznena prijava je ipak bila podnesena, a to je kaznena prijava Milanu Bandiću podnesena od samog Josipa Pila. Naime, kako je Pil i rekao, Bandića zna 40 godina. Kao i njegove malverzacije i muljaže.

Josip Pil je podnio kaznenu prijavu protiv Bandića jer mu je 2003. g. izdao dva ugovora: jedan na godinu dana za rad udruge i jedan za prostor- stan na neodređeno (koji se odnosio na jednu prostoriju 24m2). Taj Ugovor na neodređeno je nestao iz Grada što Pil nije niti znao do prije dvije godine, kad je došla u udrugu osoba iz Grada na uvid, pogledati u koje svrhe se prostor koristi i koje aktivnosti udruga provodi.

pil

 

Pil je tada pokazao, ništa ne znajući, oba Ugovora. Nakon nekog vremena iz Grada su poslali dopis da ovaj Ugovor o prostoru stanu ne postoji u gradu. Tada je Pil podnio kaznenu prijavu protiv Bandića, jer upravo na osnovu tog ugovora koji mu je Bandić 2003. dao, Pil je prijavio na MUP-u svoje boravište, ne znajući ništa o Bandićevim malverzacijama. Kada su u Gradu saznali za kaznenu prijavu protiv Bandića, i oni su podnijeli protutužbu naknadno.

” Razlog zašto su mu uopće dali taj Ugovor o prostoru-stanu jest zato , jer su Josipu Pilu 2003. zatajili da je dug samo za struju (koji je ostavila bivša tvrtka “Zora”) bio 17.000 kn, i sam prostor je bio u tako devastiranom stanju da se unutra nije moglo uopće boraviti, zbog čega je Pil utrošio, putem svojih donatora, oko 200.000 kuna”, tvrdi Nevenka Borjan, izvršna direktorica, dodajući da sudac godinama istu kaznenu prijavu čuva u ladici.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Dakle, navodi Grada Zagreba kojim odbijaju udruzi produžiti Ugovor, netočni su. Nadalje udruga sve svoje režije uredno plaća i ne duguje ni lipe, što se lako da provjeriti i u Poreznoj upravi. Udruga momentalno ima u radnom odnosu zaposleno 8 invalidnih osoba, koje će morati na ulicu u slučaju deložacije. U tijeku su i projekti: Snimanje tv emisija o udrugama i invalidnim osobama, a za koji projekt je udruga dobila od Agencije za elektroničke medije cca 300.000,00 kn i koji neće moći niti realizirati, niti opravdati izgube li prostor. [/box]

Ono što je najbitnije, udruga BKVelebit je humanitarna udruga sa Rješenjem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu za trajno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, na popisu je humanitarnih udruga Ministarstva socijalne politike i ima Rješenje Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede za posrednika doniranom hranom kojoj izlazi rok trajanja.

Preko 1000 korisnika koje im putem uputnice šalju Centri za socijalnu skrb i preko 100 djece koja u udruzi u boravku dobivaju pomoć u učenju uz socijalizaciju i logopedsku pomoć ostati će bez potrebite im pomoći.

Samo zbog osobnog problema kojeg Milan Bandić ima s bivšim predsjednikom te Udruge, a koje rješava preko leđa onih najslabijih- osoba s invaliditetom i djece kojima je pomoć nužno potrebna.

 


Komentari