SPOMENIK HOLJEVCU OKRUŽEN SKELAMA: Neće ga obnavljati, u pitanju je sasvim nešto drugo

Spomenik Večeslava Holjevca/Darko Tomaš Cropix

Spomenik gradonačelniku Večeslavu Holjevcu koji je vodio Zagreb prošlog stoljeća, ovih je dana osvanuo okružen letvama i metalnom konstrukcijom.

Glavni razlog zbog kojeg je spomenik čovjeku koji je Zagreb proširio preko Save trenutno skriven od pogleda javnosti jest njegova zaštita. Naime, kraj njega će se postavljati vrelovodne cijevi, javlja Radio Sljeme.

Spomenik Večeslava Holjevca/Darko Tomaš Cropix

“Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet nije izdao nalog za radove na predmetnom spomeniku, odnosno ne radi se o radovima održavanja spomenika. Dodatno ukazujemo da je otprilike prije dvije godine HEP Toplinarstvo tražilo uvjete zaštite spomenika zbog izvođenje radova iz svoje nadležnosti pa vas upućujemo da zatražite odgovor i od HEP Toplinarstva”, rekli su iz Gradske uprave te su poručili da će izlaskom na teren utvrditi radi li se o adekvatnoj zaštiti spomenika.

Direktor HEP toplinarstva Zdravko Zajec rekao je da nastavljaju s provođenjem radova na projektu “Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba“.

Spomenik Večeslav Holjevac/ Darko Tomaš Cropix

Naime, radi se o najvećem takvom projektu u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba koji je od posebnog javnog interesa. Ukupna vrijednost projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kazao je Zajec.

“U sklopu projekta zamjenjuje se jedna trećina, odnosno 68,5 kilometara vrelovodne mreže na području grada Zagreba te sada provodimo radove i uz Slavonsku aveniju u neposrednoj blizini spomenika Većeslavu Holjevcu i zbog istih smo ogradili spomenik. Ukratko, postavljena je zaštita spomenika zbog provođenja radova od strane HEP-Toplinarstva”, ističe Zajec.


Komentari