‘Spomenak’: 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture.

Fotografije: Snježana Radoš, Hrvoje Salopek

Rad Škole predstavili su stručnjakinja za inojezični hrvatski Lidija Cvikić, Igor Matijašić – prvo pero ovoga projekta, autorica filma Spomenak Marina Aničić Spremo i voditeljica Male škole Lada Kanajet Šimić

Hrvatska matica iseljenika je 20. veljače u Klubu Matis priredila svečanu tribinu i premijeru filma Spomenak povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture. 

Uz nazočnost prijatelja Matice te uglednih gostiju, među kojima predsjednika UO Matice Milana Kovača, v.d. ravnateljice Instituta za migracije i narodnosti Marine Perić Kaselj, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirele Katalenac, pomoćnice pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Katarine Milković, predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba Biljane Petljak te Slavena Kovačevića, predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba započelo je svečano obilježavanje ove značajne obljetnice.

Program je započeo pozdravnom riječju Milana Bošnjaka, izaslanika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, a nastavljen govorom Vesne Bedeković, izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Potom se nazočnoj publici i predstavljačima obratio Matičin ravnatelj Mijo Marić.

Prije projekcije filma riječ su preuzeli predstavljači. I to: Lidija Cvikić, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i jedna od vodećih stručnjakinja za inojezični hrvatski, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane Igor Matijašić – prvo pero ovoga projekta, tv -novinarka i autorica kratkometražnog dokumentarnog filma Spomenak Marina Aničić Spremo i rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport te planetarno uspješna voditeljica Male škole Lada Kanajet Šimić.

Priredbu u zagrebačkom Domu iseljenika znalački je i s puno emocija vodila rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja Vesna Kukavica.

Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, kazala je Kukavica, jedinstveni je program u Republici Hrvatskoj čiji je temeljni cilj da djeca – uzrasta od 9 do 16 godina koja žive i školuju se izvan Republike Hrvatske – nauče ili unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske i kraja u kojemu borave. U ovome je programu do danas sudjelovalo 1352 polaznika iz 36 zemalja s 5 kontinenata te 82 stručna voditelja različitih profila.

A da je nakon monografije u povodu 20. godišnjice, očekivani korak bio napraviti film koji će pokazati povijest, cilj i vrijednost Škole, moglo se čuti i u samom premijerno prikazanom kratkometražnom dokumentarcu.

Prikazane ‘pokretne slike’ publici su uspješno dočarale, ne samo to kako se zabavom i igrom na najbolji način uči i poučava hrvatski jezik i upoznaje identitet, već i ljepotu druženja i sklapanja prijateljstava mladih Hrvata iz cijeloga svijeta. Film Spomenak najvećim je dijelom sniman u autentičnom okruženju, u odmaralištu Crvenoga križa Zagreb u Novome Vinodolskom, tijekom odvijanja Male škole 2017., uz korištenje Matičina foto i filmskog arhiva.

Podsjetimo, o četvrt stoljeća Male škole u ovogodišnjem Hrvatskom iseljeničkom zborniku suvereno piše autorski dvojac Pavao Jerolimov i Lada Kanajet Šimić. Naime, ideja o pokretanju Male škole hrvatskoga jezika i kulture nastala je 1992. godine, kada je Jerolimov kao višegodišnji Matičin vanjski suradnik u programu tadašnje Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture to predložio rukovoditeljici Matičina Odjela za kulturno-prosvjetne djelatnosti pok. Silviji Letici. Ona je osmislila program, provela odgovarajuće organizacijske predradnje te se već 1993. programu odazvalo 13-oro djece koja su u Puntiželu kraj Pule došla uz pomoć Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena u Njemačkoj i njezine tadašnje predsjednice Maje Runje.

Obrazovni dio programa Male škole provodi se u radioničkome obliku te obuhvaća jezične, dramske, likovne, novinarske, lutkarske, filmske i plesne radionice. Završna predstava kruna je rada svih kreativnih radionica koje se na taj način imaju priliku i javno predstaviti.

Mala škola hrvatskoga jezika i kulture kreće i dalje, a u 21. se stoljeću osmišljavaju novi oblici rada i djelovanja – poput online programa za učenja jezika i kulture te udžbenika za učenje nasljednoga hrvatskog namijenjenih ovoj dobi polaznika.

I njen budući uspjeh će biti – zahvaljujući vrijednoj i stručnoj voditeljici Školice, uspješnim predavačima i zainteresiranim polaznicima – očekivano velik, zaslužen i dugovječan. Napokon, tek joj je 25 godina.

Tekst: Diana Šimurina Šoufek

Fotografije: Snježana Radoš, Hrvoje Salopek


Komentari