Spolno uznemiravanje u školi: Djevojčice sve snimile mobitelom!

Screenshot RTL

Osam djevojčica od jedanaest i dvanaest godina optužile su jednog od nastavnika informatike osnovne škole u Novom Marofu za spolno uznemiravanje. Čak su ga i snimile kako ih dira, objavljeno je u emisiji “Potraga” na RTL-u, a prenosi Index hr.

Nakon što su sve ispričale roditeljima, pod njihovim pritiskom ravnatelj osnovne škole u Novom Marofu optuženog je učitelja prijavio i policiji i Ministarstvu.

Kako bi dokazale da ih profesor stvarno dodiruje, sve su snimile mobitelom.

”Kćer mi je pričala da na satu informatike učitelj miluje curice po kosi, dira po ramenu. Kasnije je počeo s diranjem po nozi svih učenica, leđima, a odnedavno i diranje stražnjice, štipanje, govori im da su komadi”, rekla je majka 11-godišnje učenice za “Potragu”.

“Učitelj je došao do njezine stolice, čučnuo, stavio je ruku na naslon pa spustio i počeo je dirati po stražnjici”, rekla je majka jedne 12-godišnje učenice.

“U toj cijeloj situaciji sam bio izbezumljen i nisam znao na koji način da pomognem djetetu”, rekao je otac 11-godišnje učenice.

U ŠKOLI NISU REAGIRALI

Roditelji tvrde da su djevojčice sve prijavile psihologinji i defektologinji, ali da nisu dobile očekivanu podršku.

“Plakala je u srijedu kada su išle kod psihologa u školi zato jer su oni stali u obranu učitelja i ona je bila jako razočarana. Govorila je da smo sad mi krive, a nije kriv učitelj”, rekla je majka 12-godišnje učenice.

“Nisu stale u obranu djece. Nisu ih pitale čak ni što se dogodilo, kako su se osjećale. Ništa. Nego su im pričale da će se on vratiti drugi tjedan u školu, da će on opet imati informatiku i da on to tako nije mislio s tim što ih je dirao”, rekla je majka 11-godišnje učenice.

Djeca su na razgovor, kako tvrde roditelji, pozvana bez prisustva roditelja. Djeca su sve prijavila i svojoj razrednici, a ona ravnatelju škole Anđelku Bošnjaku.

RAVNATELJ ŠKOLE

Ravnatelj škole, Anđelko Bošnjak, nije previše komentirao slučaj, samo je kratko dodao:

“Znate i sami da su to osjetljiva pitanja, ne mogu to detalje iznositi, a i neću zbog zaštite djece. Sva su djeca u školi kao da su moja djeca”.

O cijelom slučaju se oglasilo i Ministarstvo:

“Odmah po saznanju o podnesku koji je vezan za OŠ Novi Marof, a koji se odnosi na prijavu spolnog uznemiravanja od strane nastavnika prema učenicama 5. razreda, otvoren je inspekcijski postupak, a prvi dio nadzora u Školi izvršen je dana 29. svibnja 2019.”

“Potraga” doznaje da je prozvani nastavnik otišao na bolovanje, a da je na njegovo mjesto došao drugi profesor.

Policija nastavlja istragu.


Komentari