Splitska policija očitovala se oko maltretiranja vatrogasca

Foto; YouTube/ Nacional

Javnost je sablaznila snimka s Poljuda, koju je objavio Nacional, a na kojoj se vidi ozlijeđeni vatrogasac kako hoda do kola hitne pomoći, ali u jednom trenutku policajci kreću nešto dobacivati te su čak i nasrnuli prema njemu. Radilo se o dva službenika, dok ih je treći smirivao.

Zbog sporne snimke kontaktirali smo Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku kako bi se očitovali o incidentu. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

U odnosu na Vaš upit ovim putem Vas obavještavamo:

Od dana održavanja javnog okupljanja do danas nismo zaprimili pritužbu fizičke ili pravne osobe na rad policijskih službenika, niti bilo kakvu prijavu, a vezano za obavljanje poslova policijskih službenika na stadionu tijekom javnog okupljanja. Samoinicijativno smo provjerili činjenice i okolnosti. Pregledom objavljene snimke nedvojbeno je da nije bilo nikakvog fizičkog kontakta policijskih službenika i osobe koja ide uz ozlijeđenog vatrogasca. Utvrđeno je kako su se na tom mjestu tijekom održavanja javnog okupljanja nalazili uglavnom djelatnici Interventne jedinice policije i Odjela protueksplozijske zaštite koji u sklopu osiguranja javnog okupljanja obavljanju protueksplozijski pregled stadiona. Policijski službenici kada su vidjeli da je ozljeda vatrogasca nastupila kao posljedica zlouporabe pirotehnike i bacanja iste, obratili su se djelatniku organizatora javnog okupljanja obzirom da je vodio vatrogasca u pogrešnom smjeru, izvan stadiona, te ga upozorili da je hitna pomoć obavještena, da se nalazi unutar stadiona, u tunelu ispod zapadne tribine i da stiže.

Obzirom da je navedena osoba u nogometnom klubu zadužena za odnose s navijačima rekli su mu da je njegov posao takve događaje pravovremeno prevenirati, a ne bespotrebno voditi ozlijeđenog za ruku (koji je već imao pratnju i pomoć kolega vatrogasaca), u cilju javne prezentacije svoje zabrinutosti za njegovo stanje i to u pogrešnom smjeru. Policijski službenici nikome nisu uputili prijetnje, nisu prekoračili policijske ovlasti, niti su na bilo koji način ometali pružanje pomoći ozlijeđenom vatrogascu, a što je jasno vidljivo iz snimke.

U odnosu na održano javno okupljanje prije, za vrijeme i nakon javnog okupljanja priveli smo ukupno 34 osobe, od čega 8 osoba zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava, a isti su u žurnom postupku privedeni na Prekršajni sud. Naknadno smo kriminalistički obradili i prekršajno prijavili zbog zlouporabe pirotehnike još 3 osobe. Prekršajna prijava podnesena je i protiv organizatora javnog okupljanja i odgovorne osobe organizatora zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

U cilju utvrđivanja identiteta i procesuiranja osobe koja je aktivirala i bacila pirotehničko sredstvo na područje stadiona, a koje je ozlijedilo vatrogasca i dalje ćemo provoditi kriminalističko istraživanje.

Piše Željka Orešković


Komentari