ŠPILJA VETERNICA I RUDNIK ZRINSKI PONOVNO OTVARAJU SVOJA VRATA Evo zašto biste ih trebali posjetiti

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Za sve zaljubljenike u prirodu i planinarenje, ove subote u Parku prirode Medvednica otvora se špilja Veternica i rudnik Zrinski.

U špilju će se ulaziti svaki puni sat, a zadnji ulaz je u 15 sati. Ulaz u rudnik je svakih 30 minuta, a zadnji ulaz je u 15,30 sati. Špilja i rudnik bit će otvoreni subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

Obilazak traje oko sat vremena i otkriva mnoge tajne medvedničkog podzemlja, od nastanka imena špilje, do informacija o arheološkim iskopinama, geologiji, stijenama koje grade špilju te o kanalima koje je formirala voda. Također, o vremenu kada je tu bilo Panonsko more, o nalazima špiljskog medvjeda s original kostima, o fosilima školjkaša i ježinaca, o neandertalcima i današnjim korisnicima špilje – šišmišima.

Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem je primjesa srebro. Vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili su proizvodnju, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su ga za posjetitelje.

Obilazak rudnika Zrinski odvija se uz stručno vodstvo i traje oko 30 minuta. Upoznaje posjetitelje s rudarenjem u srednjem vijeku, detaljima iz života rudara, kako se tražila ruda, koje alate su koristili, gdje se skriva srebro, za što se tada koristilo, tko je zaštitnica rudara, te zašto se nalazi natpis “sretno” iznad ulaza.


Komentari