Šostar za kaos na Velesajmu krivi obiteljske liječnike, oni tvrde suprotno: ‘Nismo krivi zato što on ne zna organizirati posao i informatiku’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Potpuni kaos zavladao je ovoga ponedjeljka na zagrebačkom Velesajmu. Sukladno terminu kojeg su prethodno dobili, građani su došli pred Paviljon br. 6 kako bi primili cjepivo, no tamo nikoga nije bilo. Brojni umirovljenici uzalud su čekali, a iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prstom upiru u obiteljske liječnike i tvrde da su ih obavijestili da cijepljenje počinje u 14 sati, a ne u jutarnjim satima kao što je to prvotno najavljeno.

Ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u razgovoru za Telegram ističe kako su krivi isključivo obiteljski liječnici.

“Nema nesporazuma. Informatičari su provjerili, utvrdili su kako nijedna narudžba nije išla preko sustava Cijepise”, objašnjava Šostar i dodaje da su građane mogli naručiti jedino liječnici obiteljske medicine.

“Domovi zdravlja obavijest su dobili prošli tjedan. Srijeda ili četvrtak, ne sjećam se točno”, kaže Šostar i tvrdi kako je inače procedura da se na Velesajmu samo petkom cijepi prijepodne, ponedjeljkom isključivo popodne i ostale radne dane u obje smjene.

S druge strane iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) stiže drugačiji odgovor. Oni tvrde da Šostar “izvlači tražeći navodne krivce umjesto da preuzme odgovornost”. Ističu i da obiteljski liječnici nisu krivi za događaj na Velesajmu.

Objašnjavaju da liječnici ni ne znaju tko je i u koje vrijeme dobio poziv s Platforme te da nemaju uputu ni obvezu pregledavati kada se tko ide cijepiti.

“Kada obiteljski liječnici e-nšaručuju na cijepljenje na Velesajmu to izgleda tako da otvorimo dio programa u Cezihu za e-naručivanje, kliknemo na ponuđene termine koje sustav generira, a prethodno su ih upisali informatičari”, objašnjavaju.

Nakon što obiteljski liječnici vide ponuđene termine, zovu pacijenta i pitaju odgovara li mu termin i sukladnu tomu isprintaju potvrdu o narudžbi. Iz KoHOM-a ističu da obiteljski liječnici nemaju mogućnost sami odabrati termin već im ga nudi sustav.

“Neće sad valjda obiteljski doktori biti krivi i zato što informatički sustav kojeg koriste ne radi dobro ili zato što dr. Šostar ne zna organizirati posao i informatiku”, zaključuju iz KoHOM-a.


Komentari