Šostar o cijepljenju u Zagrebu: ‘Potpuno je svejedno čime se cijepite. Moderna još nije stigla, doći će do sutra’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Zagreb ovaj tjedan stiže 16 tisuća doza cjepiva, čime počinje cijepljenje opće populacije, odnosno osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika. Dosad se za cijepljenje prijavilo oko 85.000 Zagrepčana koji ulaze u tu kategorije, a u Zavodu kažu kako se taj broj svakodnevno povećava.

Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine, pri čemu se njih 35 posto izjasnilo za cijepljenje u svojim ordinacijama, dok će ostali cijepiti na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu.

Navedeno je u HRT-ovoj emisiji “U mreži prvog” komentirao ravnatelj  NZJZ-a “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar kazavši da je sve spremno za cijepljenje. Od 500 liječnika opće medicine, njih 400 je izrazilo želju da cijepi.

“Imamo na raspolaganju 12.000 doze AstraZenece, dakle, tri bočice bi dobio svaki cjepitelj, od kojih će nekih 35 posto cijepiti u svojim ordinacijama, a 65 posto na 19 punktova. Moderna nam još nije stigla prošli tjedan, iako je bila najavljena, vjerujem da će danas ili sutra doći, tako da ćemo odmah proslijediti našim kolegama još po jednu bočicu Moderne, dakle 10 doza”, rekao je Šostar.

Članica izvršnog odbora KoHOM-a Mirela Marković kazala je kako u njenoj ordinaciji cijepljenje počinje od utorka ujutro, te da se sve više ljudi javlja za cijepljenje, a među njima je i mlađa populacija. Marković tvrdi da je djelomično zadovoljna organizacijom, te da je najbitnije da cijepljenje krene.

Šostar je istaknuo kako je potpuno svejedno kojim se cjepivom cijepite i dodao da  AstraZenecino cjepivo ne zahtijeva posebne uvjete, a Moderna sr mora transportirati smrznuta.

“Ogroman posao radimo i djelatnici rade do 11, 12 navečer”, rekao je i dodao da će dostava cjepiva  završiti danas.

“Svo cjepivo na ovom svijetu koje se rabi štiti vas kako od teških oblika bolesti, tako od hospitalizacije, u konačnici i respiratora”, zaključio je Šostar.


Komentari