SOLIDARNOST, NULA: Sindikati Zagrebačkog holdinga ne odustaju od Uskrsnica iako imaju nadprosječne plaće

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Došli smo u posjed interne komunikacije između vodstva Sindikata radnika Čistoće sa svojim članovima nakon što je danas održan sastanak između predstavnika svih sindikata u sklopu Zagrebačkog holdinga, gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih suradnika, pročelnice Mirke Jozić, članice Uprave ZGH Danijele Franić, pročelnice Andree Šulentić i zamjenika pročelnice za financije Gordana Muskića.

Gradonačelnik ih je, kažu, “detaljno upoznao sa cjelokupnom situacijom vezano za stanje oko koronavirusa i posljedicama potresa u Zagrebu, Mirka Jozić vezano uz financijsko stanje u gradskoj blagajni i Holdingu, a Danijela Franić, o radu i stanju u ZGH.”

Sa strane poslodavaca, istaknuli su da ulažu maksimalne napore da se osiguraju sredstva za isplatu plaća za ožujak te predložili sindikatima da se sastaju svaki mjesec u zadnjoj trećini mjeseca, rasprave tekuću situaciju i dogovore daljnje poteze.

Evo reakcije sindikalista u ime zaposlenih: “Pregovarački odbor sindikata ZGH, reprezentativni sindikati ZET-a te sindikati AGM-a, i Upravljanje sportskim objektima ponovo su istaknuli da u potpunosti razumiju cjelokupnu situaciju vezanu za COVID-19 i vezano za potres, da suosjećamo sa građanima koji su nastradali u potresu da pozdravljamo trud poslodavca za osiguranje sredstava za isplatu plaće i da ne odustajemo od bona za Uskrs.” U prijevodu, sve razumiju ali ne haju.

I nastavljaju: “Budući da je rok za isplatu plaće, a također i za isplatu dara u naravi – bona do 10.-og u mjesecu, odnosno do Uskrsa, moramo se strpjeti i sačekati još idući tjedan.”

Ukratko, sindikati se ne odriču Uskrsnica, kažu da će pričekati do slijedećeg petka, a onda: “Idemo odmah iza Uskrsa u tužbu prema Gradu”. Jednako će biti protiv smanjivanja plaća odnosno prava koja su stekli kroz kolektivne ugovore.

Sindikati su očito, danas više nego ikad, u procijepu pameti, ne prihvaćaju realitet, a taj je da je Grad praktički ostao bez ikakvih prihoda. Ovo je vrijeme kad smo svi pogođeni, nitko nije zaobiđen, mnogi su ostali bez posla, mnogima su smanjene plaće, pa je iz te perspektive inzistiranje na Uskrsnicama, u najmanju ruku, neukusno.

Prosječna plaća radnika u Zagrebačkom holdingu sa svim dodacima je 7.500 kuna, veća od državnog prosjeka za 1.000 kuna.

U Zagrebačkom holdingu koji broji 7.800 zaposlenih samo ih je oko 12% s visokom stručnom spremom, a oko 80% sa srednjom i nižom.

Pored uputa da se što je moguće više ljudi pošalje na rad od kuće, da se rizične skupine poštede itd, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite RH zabranjen je npr. javni gradski prijevoz, pa 90% radnika ZET-a ne ide na posao (od 22. ožujka, njih oko 3.500 je doma i ne radi ništa), također je zabranjen rad i Velesajmu i Autobusnom kolodvoru, dvije trećine zaposlenika trgovačkih društava ili uopće ne radi ili rade od kuće. Ali od Uskrsnica ne odustaju.


Komentari