ŠOKANTNA PREVARA: Ovaj brend kažnjen s 40 milijuna eura zbog većih cijena za Hrvate

Pixabay

Poznati modni brend Guess kažnjen je s oko 40 milijuna eura zbog blokiranja internetske prekogranične prodaje i zadržavanja umjetno viših cijena u zemljama srednje i istočne Europe u odnosu na zapadne članice EU-a. Europska unija je zabranila stavljanje barijera u internetskoj trgovini – geoblokiranje. Pojedine internetske trgovine nisu dopuštale prodaju u nekim zemljama članicama, što predstavlja diskriminaciju potrošača. Nova pravila o zabrani geoblokiranja na snazi su od 3. prosinca.

Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da je Guess kroz ugovore o redistribuciji pokušao spriječiti potrošače u EU da kupuju u drugim članicama EU-a, sprječavajući trgovce da reklamiraju i prodaju u inozemstvu.

“Tvrtka je tako uspijevala održavati cijene umjetno visokim, posebice u zemljama srednje i istočne Europe. Zbog takvog ponašanja danas smo sankcionirali Guess”, izjavila je ona.

Kazna koju Guess mora platiti je smanjena za 50 posto, na 39,821.000 eura jer je Guess, tvrtka sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, surađivao u istrazi.

Zemlje u kojima je Komisija utvrdila da su Guessovi proizvodi u prosjeku za pet do deset posto skuplji su Bugarska, Hrvatska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.


Komentari